Szaúd-Arábia lelőtte a jemeni húszi lázadók egyik drónját

Bombázás Jemenben
Füst gomolyog a jemeni húszi fegyveresek egyik állása felett a szaúdi légicsapást követően a jemeni fővárosban, Szanaában 2017. november 5-én.
Vágólapra másolva!
Szaúd-arábiai források szerint jemeni húszi lázadók drónnal akartak robbantani a szaúdi-jemeni határ közelében. Az ország légvédelme lelőtte a robbanósszerrel megpakolt drónt. 
Vágólapra másolva!

Szaúd-Arábia állítása szerint légvédelme befogta és lelőtte a jemeni húszi lázadók egyik robbanószerrel megpakolt drónját,

amellyel egy repülőteret akartak megtámadni a szaúdi-jemeni határ közelében található Dzsaizán városában.

A dróntámadásról Turki al-Máliki ezredes, a húszi felkelők ellen harcoló kormányerőket támogató arab koalíció szóvivője számolt be.

A szaúdi bejelentést megelőzően néhány órával a húszik közölték, hogy támadást indítottak egy felfegyverzett drónnal a dzsaizáni repülőtér harci repülőgépek által használt kifutópályája ellen.

Hírügynökségek szerint a húszik az elmúlt időszakban fokozták drón- és rakétatámadásaikat szaúdi városok ellen. A síita lázadók e heti beszámolója szerint támadást hajtottak végre egy szintén robbanószerrel megpakolt drónnal a Szaúd-Arábia délnyugati részén található Nadzsrán repülőtér és egy ottani fegyverraktár ellen. A szaúdi vezetésű koalíció megerősítette a támadás hírét.

Füst gomolyog a jemeni húszi fegyveresek egyik állása felett egy szaúdi légicsapást követően a jemeni fővárosban, Szanaában, még 2017. november 5-én. Forrás: MTI/EPA/Jahja Arhab

A dpa német hírügynökség megjegyzi, hogy az ezekről a támadásokról szóló jelentések olyan időkben láttak napvilágot,

amikor pattanásig feszült a helyzet Szaúd-Arábia szövetségese, az Egyesült Államok és Irán között.

Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború az Irán támogatását élvező húszi síita felkelők, valamint a Szaúd-Arábia és egyéb arab országok által 2015 óta támogatott, a nemzetközileg elismert jemeni elnökhöz - a Rijádban tartózkodó Abed Rabbó Manszúr Hádihoz - hű erők között.

A húszik 2014 szeptemberében elfoglalták a fővárost, Szanaát, és jelentős területeket vontak ellenőrzésük alá az ország nyugati-északnyugati részén.

Szaúd-Arábia attól tart, hogy regionális riválisa, Irán megvetheti a lábát az Arab-félszigeten a síita lázadók térnyerésének következtében.

A világ egyik legsúlyosabb humanitárius válságát kiváltó jemeni konfliktusban

2015 óta mintegy 10 ezren haltak meg, többségükben polgári személyek,

és több mint 60 ezren sebesültek meg az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nem végleges adatai szerint.