Négy embert fogtak el a lyoni merénylettel kapcsolatban, egy algériai férfi robbantott

Lyon, 2019. május 25. Rendőrök a lyoni robbantás helyszínén 2019. május 24-én, miután feltehetően egy csomagba rejtett pokolgép robbant fel, aminek következtében sajtóhírek szerint legkevesebb nyolc ember megsebesült. MTI/EPA/Alex Martin
Vágólapra másolva!
A francia rendőrség őrizetbe vette azt a férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy ő követte el a 13 sebesültet követelő robbantást pénteken Lyonban - jelentette be hétfőn a francia belügyminiszter. A merénylő egy 24 éves algériai férfi, akinek később a testvérét, az anyját és az apját is őrizetbe vették a rendőrök. Cikkünk firssül. 
Vágólapra másolva!

Christophe Castaner francia belügyminiszter a Twitteren közzétett bejelentésben részleteket nem közölt az ügyről.

A Le Figaro azt írja,

egy 24 éves algériai férfit gyanúsítanak,

aki eddig ismeretlen volt a rendőrség előtt. A kamerafelvételek és a helyszínen vett DNS-minta alapján sikerült azonosítani. A férfi főiskolára jár, informatika szakon tanul. "Megkönnyebbülés ez minden lyoni lakosnak. Úgy vélem, az ügy megoldódott. Ha itt egy hálózat volt a háttérben, akkor azt sikerült azonosítani, és bizonyosan fel fogják számolni" - mondta Gérard Collomb lyoni polgármester a BFM televíziónak.

A lap szerint néhány perccel 10 óra előtt fogták el Lyonban, amikor leszállt egy helyi járatos buszról.

Rajta kívül

a férfi egyik testvérét, az anyjukat és az apjukat is letartóztatták. Házkutatást is tartottak náluk, ahol robbanóanyagokat találtak.

A merénylő nővérét is kihallgatták, de a Le Figaro szerint őt szabadon engedték.

A rendőrség továbbra is keresi a merénylővel kapcsolatban álló embereket.

A lyoni robbantásban a lábán megsérült idős nőt szállítanak a mentők kórházba Forrás: AFP/Philippe Desmazes

Múlt pénteken Lyon sétálóutcájában bomba robbant, amelyet valószínűleg egy bőröndbe tettek. A robbanás a Victor Hugo utcához közel történt, azaz a város egyik legszebb részén. A merénylő a biztonsági kamerák felvételei szerint egy biciklis férfi, aki sötét napszemüveget viselt. A rendőrség akkor több fényképet is közzétett a férfiről a Twitteren, sok szemtanú jelentkezett is a felhívására, közülük többtucatnyit meg is hallgattak.

A francia rendőrség nagy erőkkel kereste a robbantót, aki miatt 13 ember megsebesült - 11 súlyosan.

Rendőrök a lyoni robbantás helyszínén május 24-én, miután egy csomagba rejtett bomba robbant Forrás: MTI/EPA/Alex Martin

Rémy Heitz, a terrorizmus elleni küzdelemmel megbízott francia főügyész szombaton azt közölte, hogy az ügyben a nyomozást gyilkossági kísérlet, valamint terrorista szervezkedés és támadás gyanújával indították meg. A robbantással kapcsolatban egyelőre semmilyen szervezet nem jelentkezett.