Sötét titkok egy szürke ajtó mögött: több rejtélyes halál is történt ott

2019.05.27. 20:09

A forgalmas angol belváros közepén álló, látszólag teljesen hétköznapi szürke acélajtó mögött hátborzongató titkok rejtőznek. A fémajtó ma egy nemrég nyílt szuvenírbolthoz tartozik. Nap mint nap emberek százai mennek el mellette, és fogalmuk sincs azokról a múltbeli, targikus történetekről, amelyek kötődnek hozzá - írja a Mirror

De ahogy Mike Covell történész megírta,

ez az ajtó egykor egy hírhedt nyomortelep, a Bartle's Entry felé vezetett. Itt hét kicsi viskóban lakott hét család, összesen 26 ember. A házakban nem volt víz, de még egy közös csap és WC-k és fűtés sem.

A nyomortelep ezenkívül egy igazi bűntanya volt. 

A nevét John Barkle-ről kapta, aki molnárként és pékként dolgozott az 19. század elején. 1810-ben alapította saját, Whitefriargateas nevű pékségét, amely egyre inkább befutott, és 1830-ban már malmot is nyitott. 

Ebben az évben azonban tragédiák sorozata következett be. Fia, John Junior 21 évesen megnősült, majd pár hónap múlva elvesztette feleségét. Két évvel később idősebb fia, a 25 éves James váratlanul meghalt. 

Az üzlet ennek ellenére talpon maradt, sőt, sikert sikerre halmozott, az újságok rendszeresen hirdették a péktermékeiket. 

1935-ben a férfi meghalt, és fia, John Junior vette át a boltot. 

Néhány évvel később azonban a

virágzó üzletrész pusztító nyomornegyeddé vált. 

Ebbe a gettóba zsúfolódott össze a Reed, a Moment, a Robinson, a Greenwood, a Squires és a Hill család.

Az életszínvonal a Bartle's Entryben sokkoló volt, valószínűleg ez vezetett a tömegével bekövetkező halálesetekhez.

Rengeteg ilyen történet kötődik a Bartle's Entry-hez, az egyik ilyen William King halála. A férfi 1854 tavaszán egyik este lefeküdt aludni, majd másnap reggel felesége holtan talált rá. Nem tudni, ki vagy mi ölte meg, semmiféle panasza vagy betegsége nem volt azelőtt. 

A lopás volt a másik gyakori probléma. A következő évben a rendőrök razziát tartottak a nyomortelepen, és elfogtak egy William Johnson nevű férfit, akitől nagy mennyiségű lopott ruhát foglaltak le. 

1906-ban megjelent egy hír a helyi újságban, hogy a Bartle's Entry házait hetente három shillingért adják bérbe. 

Akkor már a Bartle család rég nem lakott itt, a pékségükből először esernyőboltot, később újságosbódét nyitottak. 

A gettó házai ma már emberi életre alkalmatlanok, a területet még az első világháború idején lezárták.