Letöltendő börtönbüntetésre ítélték jogerősen Liviu Dragnea román szociáldemokrata pártelnököt

2019.05.27. 13:24

Korrupció miatt jogerősen három év hat hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte hétfőn a román legfelsőbb bíróság a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökét. Liviu Dragneat hétfő délután már be is vitték a rahovai börtönbe.

Liviu Dragneát 2016-ban már két év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték egy választási csalással kapcsolatos korrupciós perben. A most véget ért második ügyben hivatali visszaélés miatt, illetve okirat-hamisításra való felbujtásért állította bíróság elé a korrupcióellenes ügyészség (DNA).

A vádhatóság szerint 2006 és 2013 között, amikor a Teleorman megyei tanács, illetve a PSD megyei elnöke volt, az ő utasítására fizettek a megyei tanács költségvetéséből két olyan alkalmazottat, akik nem a gyermekvédelmi igazgatóságnál, hanem valójában a PSD megyei szervezeténél dolgoztak.
A legfelsőbb bíróság öttagú bírói tanácsa szavazattöbbséggel hozott hétfői ítéletében az alapfokon meghozott ítéletet erősítette meg.

Liviu DragneaForrás: AFP/Daniel Mihailescu

Tavaly nyáron az alapfokon eljáró háromtagú bírói tanács Dragnea korábbi büntetését figyelembe véve halmazati büntetésként szabta ki a három és fél év letöltendő szabadságvesztést. A bíróság hétfőn az ügy többi kilenc vádlottjának többségét is bűnösnek találta, de többnyire enyhítette büntetésüket, felfüggesztett börtönbüntetéseket szabva ki rájuk.

A bukaresti képviselőház elnöki tisztségét betöltő, a kormányt az utóbbi két és fél évben háttérből irányító Liviu Dragneának a legfelsőbb bíróság 24 órát adott arra, hogy bevonuljon a börtönbe.

A román sajtó hétfő délután már arról számolt be, hogy a bukaresti rendőrség őrizetbe vette, és beszállította a rahovai börtönbe Liviu Dragneát.

A Románia TV adásáról készült képen Liviu Dragnea, a román parlamenti alsóház és a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke rendőrautóban ül, amely a rahovai börtönbe szállítja Bukarestben 2019. május 27-én. A politikust a román legfelsőbb bíróság korrupció miatt jogerősen három és fél éves börtönbüntetésre ítélte.Forrás: MTI/Mediafax

A bukaresti  rendőrség segített Dragneának abban, hogy a szabadlábon töltött utolsó percekben elkerülje a nyilvánosságot. A  pártelnök nem jelentkezett valamely rendőrőrsön, hanem a rendőrség egy megkülönböztető jelzés nélküli, besötétített ablakú autóban vitte el a politikust a villája garázsából.

A Dragneát szállító autó hangoskodó tüntetők, fotósok és operatőrök gyűrűjében érkezett Rahovára és hajtott be a büntetés-végrehajtási intézet kapuján. A bebörtönzését percről percre dokumentálni próbáló román hírtelevíziók ezt megelőzően csaknem fél órán keresztül követtek egy másik besötétített ablakú, a bukaresti forgalomban céltalanul keringő gépkocsit, amely vélhetően éppen figyelmük elterelése érdekében elsőként hajtott ki a Dragnea-villa garázsából.Romániában a jobboldali államfő és a korrupcióellenes tüntetéseket szervező civilek két és fél éve azzal vádolják a PSD-t, hogy korrupt politikusai, elsősorban Dragnea elszámoltatásának megakadályozása érdekében szervezi át az igazságszolgáltatást, és igyekszik enyhíteni a büntetőjog szigorát.

Liviu Dragnea személyében először ítéltek el jogerősen letöltendő börtönbüntetésre tisztségben lévő házelnököt Romániában. A politikus a per során mindvégig ártatlannak mondta magát, és úgy értékelte, hogy azért vált a DNA célpontjává, mert szembeszállt a titkosszolgálatok és vádhatóságok embereiből szerveződő párhuzamos állammal, amely szerinte politikai tisztogatást végez Romániában a korrupcióellenes harc ürügyén.