Manfred Weber már a német szavazóknak sem kell

Vágólapra másolva!
A németek csaknem 60 százaléka ellenzi, hogy Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) csúcsjelöltje legyen az Európai Bizottság következő elnöke – mutatta ki egy kedden ismertetett felmérés.
Vágólapra másolva!

Az online felmérésekkel foglalkozó Civey közvélemény-kutató társaság adatai szerint a németek 37,6 százaléka semmiképpen sem, további 21,5 százaléka pedig inkább nem javasolná, hogy a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa legyen a brüsszeli testület új vezetője.

Az Augsburger Allgemeine című lap felmérésében a megkérdezettek csupán 16,7 százaléka mondta, hogy mindenképpen Manfred Webernek kellene követnie Jean-Claude Junckert a bizottsági elnöki tisztségben.

Az EPP csúcsjelöltjét leginkább a fiatalok utasítják el, és az idősek támogatják.

A 18-29 éves korosztályban 70 százalék ellenzi, hogy ő legyen az Európai Unió (EU) javaslattevő és végrehajtó intézményének következő vezetője, a 65 éven felülieknél viszont többségi, 52 százalékos a támogatottsága.

Manfred Webert a legnagyobb mértékben, 75,8 százalékos arányban pártja és a testvérpárt, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) szavazói támogatják. Rajtuk kívül csak a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) szavazóinak körében magas a támogatottsága, de ott sem többségi, hanem 45,4 százalékos.

A CSU-s politikust leginkább az Európai Szocialisták Pártjának (PES) csúcsjelöltje, Frans Timmermans mellett kiálló Német Szociáldemokrata Párt (SPD) szavazói, az SPD-től balra álló Baloldal (Die Linke) szavazói és a CDU-CSU pártszövetségtől jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) szavazói utasítják el, mégpedig rendre 80 százalék körüli arányban.

Az Európai Bizottság elnöki tisztségének betöltésére az EU-s tagországok állam-, illetve kormányfői tesznek javaslatot, közös jelöltjükről az Európai Parlament szavaz.

A tisztújítás folyamata kedden kezdődik az állam-, illetve kormányfőket összefogó Európai Tanács értekezletével.