Merényletet akadályoztak meg Indonéziában

2019.05.28. 15:19

Az indonéziai rendőrség állítása szerint merénylet készülhetett négy magas rangú indonéziai tisztviselő ellen.

Az indonéziai rendőrség hétfőn jelentette be, hogy őrizetbe vettek hat embert, akiket azzal gyanúsítanak, hogy merényletet terveztek négy magas rangú tisztviselő ellen a múlt heti zavargások káoszában.

Tito Karnavian, Indonézia országos rendőrfőnöke sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a tervezett merénylet részletei őrizetbe vett lázadók kihallgatásakor derültek ki. A merénylők a nemzetbiztonsági miniszter, a tengerészeti miniszter, egy különleges biztonsági tanácsadó, illetve a hírszerzési hivatal vezetőjének meggyilkolására készültek.

Tüntetők Jakartában május 22-énForrás: NurPhoto/Aditya Irawan/NurPhoto/Aditya Irawan

Múlt héten kedden, az április 17-i elnökválasztási eredmények bejelentése után – amikor újraválasztották Joko Widodo elnököt – az indonéz fővárosban tüntetések kezdődtek. Az eleinte békés megmozdulások azonban hamar erőszakba torkolltak: a tiltakozók autókat gyújtottak fel, és kövekkel, Molotov-koktélokkal dobálták meg a rendőröket.

A zavargások a választásokon alulmaradt Prabowo Subianto tábornok hívei és a biztonsági erők között törtek ki, az összecsapásokban nyolc ember meghalt és több százan megsebesültek.

A rendőrség szerint a múlt heti zavargásokat előre eltervezték. Az újraválasztott államfő, Joko Widodo elnök határozottan elítélte a rendbontást.

KAPCSOLÓDÓ CIKK