A vasárnapi 15 halálos áldozatot követelő brazíliai börtönlázadás után hétfőn újabb 40 halottat találtak a hatóságok, valószínűleg megfulladtak. Utóbbi eseteket is Amazonas állam székhelyéről, Manausból jelentették. 

Az áldozatokat rutinellenőrzések során fedezte fel a személyzet négy különböző börtönben. A halottak mellett többen megsérültek a rabok közül – írja a BBC

A helyi kormányzó, Wilson Lima, hétfőn krízishelyzetként jellemezte az eseményeket, hozzátéve, hogy a vasárnap indított nyomozást kiterjesztik a legutóbbi halálesetekre is.

Tömegoszlatásra készülő rendfenntartók a Puraquequara börtönben 2019. május 27-énForrás: AFP/Sandro Pereira

Vasárnap még látogatási időben törtek ki a zavargások az Anísio Jobim börtönben.

A hatóságok szerint

a rabokat éles fogkefével szurkálták meg, illetve megfojtották őket. A hétvégi erőszaknak a látogatók is tanúi voltak. 

Családtagok kézen fogva imádkoznak a börtön előttForrás: AFP/Sandro Pereira

A The Rio Timesnak nyilatkozva az egyik rab anyja is totális káosznak nevezte a történteket. A nő szerint mindenki elkezdett futni, verték a cellák kapuját, az ajtókat, majd lefutottak a folyosókon. 

Forrás: AFP/Sandro Pereira

Brazíliában rendkívüli módon túlzsúfoltak a börtönök, emiatt gyakoriak a börtönlázadások. 2019 elején 119 rab halt meg az ország északi felén különböző zavargásokban. 

Tavaly szeptemberben 92-en szöktek meg, amikor fegyveresek robbantottak és lövöldöztek az egyik börtönnél, megölve egy rendőrt. 

A börtönrendszer reformjára és a szigorúbb ellenőrzésekre tett kísérletek komoly ellenállásba ütköztek a börtönökben és az azokon kívül működő bűnbandák miatt. 

Az év elején a bűnbandák mintegy 80 támadást hajtottak végre állami intézmények, bankok, buszok és benzinkutak ellen. Sokak szerint a támadások mögött a tervezett reformok elleni bosszú áll a háttérben.