Több tízezer embert várnak Ferenc pápa bukaresti látogatására

2019.05.28. 16:44

Több tízezer katolikus és ortodox hívet, valamint érdeklődőt várnak Ferenc pápa hét végi bukaresti látogatására, amelyre szigorú biztonsági intézkedésekkel, forgalmi korlátozásokkal és egésznapos programmal készülnek a szervezők - jelentették be kedden Bukarestben.

Ferenc pápa pénteken érkezik Romániába egy háromnapos látogatás keretében, amely során Bukarest mellett Csíksomlyót, Jászvásárt és Balázsfalvát is felkeresi. A pápának a román fővárosban tett pénteki látogatásáról a bukaresti római katolikus érsekség tartott sajtótájékoztatót.

Elmondták, hogy a pápai vizit idején az iskolák zárva lesznek,

a hatóságok így próbálják megkönnyíteni a közlekedést, hiszen számos forgalmi korlátozás lesz érvényben. Aurelian Badulescu alpolgármester közölte, hogy egyes iskoláknak felkínálták, mérlegeljék a csütörtöki zárva tartás lehetőségét is.

Ferenc pápa hívőket üdvözöl pápamobilijáról útban heti általános audienciájára a vatikáni Szent Péter térre 2019. május 22-énForrás: MTI/AP/Alessandra Tarantino

A látogatásnak két fontos mozzanata lesz, amelyeket az emberek az utcáról, vagy éppen a helyszínek közelében követhetnek. Ferenc pápa pénteken délután 5 órakor Daniel ortodox pátriárkával tart közös imát a román ortodoxok új, még épülőfélben levő székesegyházában, a Nemzet Megváltása-katedrálisban. Ezt követően a római katolikus Szent József-székesegyházban mutat be szentmisét este fél 7-től.

A város főbb belvárosi utcáit pénteken kora délután lezárják, a Szent József-székesegyház közelében ugyanis 25 ezer regisztrált személyre számítanak, akiknek egy része már 12 óra körül elfoglalhatja helyét a kijelölt szektorokban.

A hívek számára szinte egésznapos programot készítettek a szervezők, a pápalátogatás főbb mozzanatait óriáskivetítőkön követhetik, a holtidőket vallásos, kulturális, zenei műsorral töltik ki.
Adriana Racasan, a bukaresti érsekség szervezési kérdésekért felelős illetékese az MTI-nek elmondta, hogy reményei szerint az érdeklődők száma akár a százezret is eléri, hiszen a nem regisztráltak számára is lesz elég hely a kijelölt köztereken. A szervezők összesen 17 nagyméretű képernyőt szerelnek fel a város központjában. Közölték, hogy a pápa miseruháját Bukarestben tervezték meg, és Lengyelországban készítették el.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK