Segélyek nélkül Peru és Kolumbia nem bírja sokáig a venezuelai menekültáradatot

2019.05.28. 04:18

Kolumbia és Peru a nemzetközi közösséghez fordult azért, hogy segítsen megoldani az utóbbi években országaikba érkezett mintegy kétmilliós venezuelai menekülttömeg okozta gondokat – derült ki hétfőn a két ország államfője által jegyzett dokumentumból.

Azt nem lehet tudni, hogy mekkora mértékű segélyre lenne szükség. A két ország fogadta be a hazájából 2015 óta eddig elmenekült 3 milliónyi venezuelai nagyobb részét.

A perui fővárosban, Limában tartózkodó Ivan Duque kolumbiai elnök, oldalán kollégájával és vendéglátójával, Martin Vizcarrával, azt mondta, hogy országaik történetük legsúlyosabb migrációs válságát élik meg. Arra figyelmeztetett, hogy folytatódni fog a menekültválság, ha Nicolás Maduro venezuelai elnök továbbra is hatalmon marad.

Vizcarra azt mondta, hogy a nemzetközi közösség még nem fogta fel valójában, milyen kihívással néznek szembe országaik. Kifejtette, hogy a kérdést addig fogja nemzetközi fórumokon felemlegetni, amíg nem érkezik újabb segély.

Eddig már 3 millióan hagyták el az országot, többségük Peruban és Kolumbiában vanForrás: AFP//Ronaldo Schemidt

Peru a múlt hónapban megkezdte venezuelai menekültek egyes, bűnügyekben érintett csoportjainak hazatelepítését. Az ENSZ kiáll amellett, hogy a venezuelai menekültek védelmet érdemelnek, a nemzetközi szervezet egyben arra szólította fel a tagállamokat, hogy ne deportálják ezeket az embereket.

Tovább mélyül a válság

Venezuela súlyos politikai, gazdasági és társadalmi válsággal küzd. Az ENSZ szerint a venezuelai lakosság 24 százaléka, hétmillió ember szorul humanitárius segítségre. Venezuela rendelkezik a világ legnagyobb kőolajkészletével, viszont gyakorlatilag semmilyen más exportcikke nincs, és az olaj árának zuhanása miatt a gazdaság gyakorlatilag összeomlott, és az infláció elszabadult.

A latin-amerikai országban azt követően mélyült el a belpolitikai válság, hogy Juan Guaidó ellenzéki vezető az alkotmányra hivatkozva januárban egy Maduro elleni tüntetésen Venezuela ideiglenes elnökévé kiáltotta ki magát. Guaidót mintegy ötven ország ismerte el Venezuela ideiglenes elnökének, köztük elsők között az Egyesült Államok.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK