Malajzia visszaküldi a gazdag országuknak a szemetüket

2019.05.28. 12:00

Háromezer tonnányi műanyaghulladékot készül Malajzia visszaküldeni a világ fejlett országainak. Az első tíz konténert két héten belül útnak indítják.

Hatvan konténert töltöttek meg Malajziában a fejlett országokból származó, illegálisan becsempészett műanyaghulladékkal, amelyet vissza akarnak a küldeni a fejlett országoknak – írja a SkyNews.

A gigászi hulladékmennyiség között találhatóak az Egyesült Királyságból származó kábelek, tejesdobozok Ausztráliából és elektronikai, illetve háztartási hulladékok Észak-Amerikából, Szaúd-Arábiából, Japánból, illetve Kínából.

Yeo Bee Yin környezetvédelmi miniszter (középen) két héten belül útnak indítaná az első tíz konténertForrás: AFP/Mohd Rasfan

Yeo Bee Yin környezetvédelmi miniszter azt mondta, hogy az első tíz konténert két héten belül útnak indítják. A miniszter hozzátette, hogy az ázsiai ország lépéseket fog tenni, hogy ne váljon a gazdag országok szemétlerakó helyévé.

Kínának már nem kell mások műanyaghulladéka

A SkyNews korábban írt arról, hogy az Egyesült Királyság műanyaghulladékának kétharmadát exportálja, jellemzően szegényebb országokba. Azt azonban a hatóságok nem ellenőrzik, hogy a szemetet valóban feldolgozzák-e, így

ezek többsége végül a lerakókba kerül.

Az Egyesült Királyság műanyagszemetének jelentős részét korábban Kínába szállították, ahol többek között játékokat, számítógépeket vagy más elektronikai termékeket készítettek belőle.

Kína azonban tavaly év elején betiltotta a műanyaghulladék behozatalát, így viszont a térség többi országára jóval nagyobb terhelés jut.