Juncker jobbkeze, a Bizottság főtitkára eltüntette náci őseinek nyomait

Martin Selmayr
Martin Selmayr, Head of Cabinet of Jean-Claude Juncker, President of the European Commission DLD Europe 17, Representation of the Free State of Bavaria to the European Union, September 4th 2017. Free press image © Pablo Garrigos/Picture Alliance for DLD | Verwendung weltweit/picture alliance
Vágólapra másolva!
Befolyását latba vetve, még a róla szóló Wikipédia-szócikkből is kivetette a II. világháború után háborús bűnösként életfogytiglani börtönre ítélt nagyapjáról szóló részeket Martin Selmayr, az Európai Bizottság főtitkára, akinek másik nagyapja is vezérkari főnök volt Hitler hadseregében – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.
Vágólapra másolva!

Az Európai Bizottság – régóta támadások középpontjában lévő – főtitkára, az uniós apparátus irányítója a V4NA értesülése szerint tanult főnöke, Jean-Claude Juncker példájából, akit korábban élesen támadtak a náci hadseregben katonáskodó apja miatt. Joseph Juncker luxemburgi állampolgár létére töltött be magas funkciót a Wehrmachtban Adolf Hitler főparancsnoksága alatt, s vett részt a zsidók ellen irányuló katonai műveletekben is. Minderről több brit lap is cikkezett korábban, de írásaik sajátos módon nem kerültek át az európai médiába.

Ugyancsak megírta a brit sajtó, hogy Juncker apósa, felesége édesapja, Louis Mathias Frising is főtisztje volt a náci hadseregnek, ahová Hitler iránti személyes szimpátiája miatt lépett be, s vett részt a holokauszthoz kapcsolódó katonai műveletekben is.

A Juncker jobbkezének számító Selmayr

a hasonlóan kellemetlen kérdéseket elkerülendő dönthetett úgy, hogy az internet lehető legtöbb felületéről törölteti a háborús bűnös náci nagyapjáról szóló adatokat.

Szemfüles újságírók vették észre, hogyan tűntek el a róla szóló Wikipédia-cikkből a kényesebb információk.

Josef Selmayr magas rangú tábornokként, Hitler közvetlen munkatársaként szolgálta a nemzeti szocialistákat, olyannyira eredményesen, hogy megkapta az egyik legmagasabb náci háborús érdemrendet a Deutsches Kreuz, a Német Kereszt Arany fokozatát.

Josef Selmayr, a háborús bűnös nagyapa Forrás: V4NA

A kelet-európai országokra specializálódott nagyapát végül a Balkánon elkövetett cselekményei miatt háborús bűnösként elkövetett gyilkosságok miatt ítélték el Belgrádban. Vallomását a nürnbergi perben is felolvasták. Később, a brit titkosszolgálat közbenjárásra kiszabadult, ugyanis sajátos módon

őt bízták meg a nyugat-német hadsereg, a Bundeswehr katonai titkosszolgálatának felépítésével és vezetésével.

Selmayr anyai nagyapja, Heinrich Gaedcke is szolgálta Hitlert, előbb egy gyalogoshadosztály vezérkari tisztjeként, majd egy páncélos hadosztály főparancsnokaként.

Heinrich Gaedcke, az anyai nagyapa Forrás: V4NA

A szovjet csapatokkal szembeni hadműveletekért felelt Magyarországon, több hadtörténeti dokumentum is rögzíti a nevét. Hitler kitüntette az első és másodosztályú Vaskereszttel, sőt a lovagkereszttel is. A háború után ő is börtönbe került.