Ismét nőtt a Törökországból Görögországba érkező migránsok száma

2019.05.30. 14:22

Ugrásszerűen nőtt a Törökországból Görögországba érkező migránsok száma május 1. és 26. között. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) és a görög parti őrség legfrissebb adatai szerint ebben az időszakban 13 606 illegális bevándorló jutott be Görögországba, 4313-an a szárazföldön, 9293-an pedig a tengeren át. Áprilisban ez a szám összesen 3020 volt, 2018 májusában pedig 4734.

Az Európai Unió 2016 márciusában Görögországgal megállapodást kötött, melynek értelmében Athén minden olyan migránst visszaküldhet Törökországba, aki illegális úton érkezett a görög szigetekre, és nem kapott menekültstátust.

Migránsok egy rendőrsorfal előtt a görög Leszbosz szigetén. A kép illusztrációForrás: MTI/Balogh Zoltán

Cserébe az unió vállalta, hogy

minden visszaküldött szíriai állampolgár helyett törvényes úton befogad egy szíriai migránst közvetlenül Törökországból, illetve pénzügyi támogatást nyújt Ankarának a befogadó központokban élők ellátására.

2015-ben, a migrációs válság csúcspontján mintegy 857 ezer ember érkezett Törökországból Görögországba. 2018-ban ez a szám hozzávetőleg 50 ezerre esett vissza, idén pedig ismét növekedni kezdett az érkezők száma.

A migránsok számára kialakított regisztrációs központok Leszbosz, Számosz, Híosz, Lérosz és Kósz szigetén változatlanul túlzsúfoltak.

Tehermentesítésük végett az athéni kormány időnként a szárazföldre szállít a táborokból embereket.