Feloszlatta magát az izraeli parlament

NETANJAHU, Benjámin
Benjámin Netanjahu, izraeli miniszterelnök.
Vágólapra másolva!
Benjámin Netanjahu miniszterelnöknek nem sikerült megalakítania ötödik kormányát a szerda éjfélig rendelkezésére álló határidőig, így az izraeli parlament, a Kneszet megszavazta önmaga feloszlatását.
Vágólapra másolva!

A híradások szerint

a 120 képviselőből hetvennégy támogatta az április 9-i választások után április 30-án felesküdött Kneszet feloszlatásáról szóló törvényjavaslatot, és az új választások kiírását, várhatóan szeptember 17-ére.

A koalíciós kormányt azért nem sikerült létrehozni, mert Avigdor Liberman, az Izrael a Hazánk (Jiszrael Béténu) párt elnöke ragaszkodott ahhoz, hogy a Kneszet változatlan szöveggel fogadja el az első olvasatban már régebben megszavazott bevonulási törvényt, a vallásos pártok azonban ezt egységesen elutasították.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök nyilatkozik a sajtónak Jeruzsálemben 2019. május 29-én, miután nem sikerült megalakítania ötödik kormányát, így az izraeli parlament, a Kneszet megszavazta önmaga feloszlatását Forrás: MTI/EPA/Abir Szultan

A kormányalakítási nehézségeket az okozta a rendkívül tapasztalt Benjámin Netanjahu számára, hogy mozgástere jelentősen beszűkült, valójában csak egyetlen kormánykoalíció létrehozására volt lehetősége, a vele továbbra is együttműködő jobboldali és vallásos pártokkal.