Ausztriában bejelentették a kedden, bizalmatlansági szavazáson megbukott Sebastian Kurz utódját. Alexander van der Bellen államfő csütörtökön azt mondta, hogy Ausztria új kancellárja, az átmeneti kormány feje Brigitte Bierlein, az alkotmánybíróság elnöke lesz - írja a Demokrata.

 A köztársasági elnök azzal indokolta döntését, hogy olyan személyt keresett a kancellári posztra, aki átfogó tudással rendelkezik, jól ismeri az alkotmányt, és alkalmas arra, hogy az elkövetkező hónapokban – szakértői kormány élén – vezesse az országot.

Bécs, 2019. május 27. Sebastian Kurz osztrák kancellár a parlament rendkívüli ülésén a bécsi Hofburgban 2019. május 27-én. Az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) az ülés folyamán valószínűleg megszavazza a Kurz ellen benyújtott bizalmatlansági indítványt. MTI/EPA/Christian BrunaForrás: MTI/EPA/Christian Bruna

 A köztársasági elnök kiemelte azt is, hogy a mostani kormány csak az őszi, időközi választásokig lesz hivatalában, ezért csak ügyvezetői teendőket lát majd el addig.

Brigitte Bierlein első felszólalásában arról beszélt, hogy néhány órás mérlegelés után úgy döntött, elfogadja a kancellári posztot. Úgy fogalmazott:Ausztria javára vállalja a felelősségteljes feladatot". Brigitte Bierlein azt követően az államfőnek és minden osztrák állampolgárnak ígéretet tett arra, hogy mindent meg fog tenni, ami hatalmában áll, hogy méltó legyen a bizalomra.

 Bierlein tegnapi beszédében ismertette azt is, hogy az alkancellári és az igazságügyi miniszteri teendők ellátására az alkotmánybíróság korábbi elnökét, Clemens Jablonert javasolja. A kül- és Európa-ügyi miniszteri feladatok ellátásával pedig Alexander Schallenberget bízná meg, aki jelenleg a kancellária Európa-szekciójának vezetője.

Brigitte Bierlein ígéretet tett arra, hogy a következő napokban a többi miniszter személyére is javaslatot tesz az államfőnek.

Az új kormányfő 1971-ben diplomázott; 26 évesen tette le a bírói szakvizsgát, két évvel később pedig ügyésszé nevezték ki. 2003-tól az alkotmánybíróság alelnöke volt, 2018 óta pedig elnöke.

Az alkotmánybíróság elnöki tisztségét is a 69 éves bírónő töltötte be először nőként az országban. Brigitte Bierlein pártonkívüli, ám sajtóhírek szerint a legutóbbi kormányt alkotó Osztrák Néppárttal (ÖVP) és az Osztrák Szabadságpárttal (FPÖ) is jó kapcsolatokat ápol. - írja a Demokrata.