Péntek délelőtt helyi idő szerint 11:10 körül megérkezett Ferenc pápa Bukarestbe. A katolikus egyházfő háromnapos romániai útja során Csíksomlyóra is ellátogat, ahol szabadtéri szentmisét fog celebrálni.

Leszállt Ferenc pápa repülőgépe Bukarestben, a Henri Coandă repülőtéren pénteken helyi idő szerint 11.10 körül – írja a Maszol.ro

Megérkezett Bukarestbe Ferenc pápaForrás: AFP/Andrei Pungovschi

Az egyházfőt Klaus Iohannis román államfő és felesége, Carmen Iohannis, valamint a katolikus püspöki kar várta a bukaresti nemzetközi repülőtéren. Innen egy kék Dacia Logan személygépkocsival indult a látogatás első színhelyére, a bukaresti elnöki hivatalba, ahol katonai tiszteletadással fogadják.

Ferenc pápa először a román világi vezetőkkel találkozik, majd a többségében ortodox vallású Románia patriarkátusánál tesz ökomenikus látogatást, és Daniel pátriárkával együtt az épülő Nemzet Megváltása román ortodox katedrálist is felkeresi.

Ezt követően délután kezdődik Ferenc pápa „járjunk együtt” mottóval megszervezett pásztori útja Romániában, amelynek első állomásán a bukaresti római katolikus Szent József-székesegyházban pontifikál szentmisét.

A szervezők korábban azt közölték, hogy összesen 17 nagy méretű képernyőt szereltek fel a városban, amelyen az érdeklődök követhetik a pápalátogatás főbb mozzanatait.

Százezer érdeklődőre számítanak

A város főbb belvárosi utcáit pénteken kora délután lezárják, a Szent József-székesegyház közelében ugyanis

25 ezer regisztrált személyre számítanak, akiknek egy része már 12 óra körül elfoglalhatja helyét a kijelölt szektorokban.

Adriana Racasan, a bukaresti érsekség szervezési kérdésekért felelős illetékese azonban korábban azt mondta, hogy reményei szerint az érdeklődők száma akár a százezret is eléri, hiszen a nem regisztráltak számára is lesz elég hely a kijelölt köztereken.

Szombaton Csíksomlyón tart szentmisét

Az egyházfő mostani látogatásán egyházmegyéjükben keresi fel a romániai katolikus közösségeket, húsz évvel II. János Pál pápa egyház-diplomáciai premiernek számító, Bukarestre korlátozódó történelmi látogatása után.

A két évtizeddel korábbi látogatás során először járt a katolikus egyházfő ortodox többségű országban. A mostani alkalom is történelmi: először látogat el a pápa Erdélybe.A romániai katolikusok között többségben lévő magyar hívőket szombaton, a közösség legjelentősebb zarándokhelyén, a csíksomlyói hegynyeregben keresi fel a pápa: az itt bemutatandó szabadtéri szentmise szinte végig latin és magyar nyelven zajlik.

A pápa szombat délután a moldvai Jászvásáron (Iasi) fiatalokkal és családokkal találkozik.
Vasárnap az erdélyi Balázsfalván avat boldoggá szentmise keretében hét román vértanú görög katolikus püspököt.

A Duna TV-n élőben lesz látható Ferenc pápa szentmiséje, amelyet a csíksomlyói hegynyeregben mutat be szombat délelőtt. Emellett egész napos műsorfolyammal: háttérműsorokkal, exkluzív interjúkkal, dokumentumfilmekkel, helyszíni tudósításokkal készül a közmédia a székelyföldi pápalátogatásra.

KDNP: Zarándokként fogjuk hallgatni a Szentatyát

Örömmel várjuk Ferenc pápát Csíksomlyóra, a katolikus székelyek ősi kegyhelyére, az egyetemes magyarság legfontosabb zarándokhelyére. A Szentatyát a katolikus egyház fejének, Szent Péter apostol utódjának járó tisztelettel és szeretettel fogadjuk – írja közleményében Harrach Péter.

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakcióvezetője azt is hozzátette, hogy elismerést érdemel, hogy a pápa egyetemes felelősségét gyakorolva, minden ember méltóságáért emel szót. Számunkra iránymutató, amit ezen belül az üldözött keresztényekről mondott és arról, hogy az üldözés „sokak szégyenteljes hallgatása közepette folyik.

Magyarország nem hallgat, de tesz is az üldözött keresztény közösségek védelméért – írta a frakcióvezető.

Harrach Péter szerint a pápa migrációval kapcsolatos megnyilatkozásai és a nemzeti önvédelmi felelősségük gyakorlása kiegészítik egymást.

– Ő személyekről beszél, mi tömegekről. Erre utalnak elhallgatott szavai: „A hely, a munkalehetőség és az integrálás lehetséges mértéke határozza meg a befogadást, továbbá az, hogy az ne veszélyeztesse a helyi identitást” – írta Harrach Péter.

A zarándoklat kimozdulást jelent a megszokottból, útra kelést és feltöltődést. Ebben a szellemben, zarándokként fogjuk hallgatni a Szentatyát, aki egyházfőként és lelkipásztorként jön Csíksomlyóra. Kívánjuk, hogy mindnyájunknak jelentsen lelki élményt a zarándokhely kisugárzása! – tette hozzá.