Terrorizmusnak minősítették a szaúdi olajlétesítmények elleni támadásokat

Vágólapra másolva!
Az Arab Liga, valamint az Öböl Menti Együttműködési Tanács tagállamainak vezetőit csúcstalálkozóra hívta Mekkába a szaúdi király. Az értekezleten kijelentették: a szaúdi olajlétesítmények ellen végrehajtott májusi támadások terrorcselekmények voltak.
Vágólapra másolva!

A rijádi kormányzat által péntekre összehívott csúcs résztvevői ugyanígy elítélték az Egyesült Arab Emírségek területi vizein négy teherhajót ért szabotázsakciókat, amelyek megfogalmazásuk szerint

a nemzetközi hajóforgalom biztonságát fenyegették.

A találkozón elmondott beszédében Szalmán bin Abdel-Azíz szaúd-arábiai király kijelentette, hogy az iráni támogatású csoportok által elkövetett májusi támadások fenyegetést jelentenek a régió biztonságára és a globális olajellátásra nézve.

Szalmán király - aki e támadások miatt péntekre rendkívüli tanácskozásra hívta össze az öböl menti, illetve az arab országok vezetőit - a résztvevők előtt kijelentette, hogy határozott lépéseket kell tenni a térségben tapasztalható iráni "feszültségnövelés" megfékezésére. Az 57 muszlim országot tömörítő OIC 14. ülésén

elsősorban a palesztin helyzetet, valamint az arab, afrikai, illetve ázsiai régió fejlesztésének kérdéseit tervezték megvitatni.

A rijádi vezetés vádja szerint Teherán rendelte meg a vele szövetséges húszi lázadók által felvállalt dróncsapásokat. John Bolton amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó pedig csütörtökön azt állította, hogy a vonatkozó bizonyítékokat leghamarabb a jövő héten az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé terjesztik. Irán kezdettől cáfolja, hogy köze lenne a szóban forgó támadások bármelyikéhez is.

Szalmán király a mekkai csúcson szombatra virradó éjjel azt mondta,

törekedni fog arra, hogy szembeszálljanak Irán "agresszív fenyegetéseivel és felforgató tevékenységével".

A szaúdi uralkodó kitért a palesztinok ügyére is, amely szerinte az Iszlám Együttműködés Szervezetének egyik prioritása, s kijelentette, hogy országa "visszautasít minden olyan intézkedést, amely csorbítaná Kelet-Jeruzsálem történelmi és jogi pozícióit".

A mekkai csúcs szombati zárónyilatkozata ezzel kapcsolatban kimondja, hogy elítél minden olyan, nemzetközi testületek által elfogadott állásfoglalást, amely támogatja a palesztin területek folytatódó megszállását, beleértve a Jeruzsálemet Izrael fővárosaként elismerő amerikai döntést. Ellenez továbbá minden olyan jogsértő izraeli intézkedést, amely a palesztin-izraeli konfliktus kétállami megoldásának aláásását célozza. Egyúttal felszólítja a szervezet tagjait, hogy tegyenek "megfelelő lépéseket" azon országokkal szemben, amelyek Jeruzsálembe költöztetik nagykövetségüket. Az OIC emellett leszögezte: nem hajlandó elfogadni olyan közel-keleti béketervet, amely figyelmen kívül hagyja a palesztinok elidegeníthetetlen jogait.

A zárónyilatkozat egy másik pontjában az Iszlám Együttműködés Szervezete szorgalmazta, hogy Washington vegye le Szudánt a terrorizmust támogató országok listájáról.