A merénylő célpontja a délkelet-afganisztáni Gazni tartomány rendőrségi telephelye volt. Egyelőre egyetlen szervezet sem vállalta magára a robbantást.

Legalább hat afgán rendőr meghalt szombat este a délkelet-afganisztáni Gazni tartományban - közölte Nasir Ahmad Fakiri, a tartományi tanács vezetője. A támadó egy robbanóanyaggal megrakott autóval vette célba a tartományi székhely, Gazni déli részén lévő rendőrségi telephelyet.

A merénylet kitervelőjeként egyelőre egyetlen csoport sem jelentkezett.

Tíz nappal korábban, május 22-én egy a tálib lázadók által vállalt autóbombás támadás négy halálos áldozatot követelt Gazniban, további 17 embert pedig megsebesített.

Szombatra virradó éjszaka az észak-afganisztáni Baglán tartományban legalább kilenc rendőr halt meg, további három pedig megsebesült, miután tálib fegyveresek megrohamoztak egy rendőrőrsöt a tartományi székhely, Puli-Humri külterületén. Az összecsapásokban több lázadó is meghalt és megsebesült.

Az Egyesült Államok és a tálibok között az afganisztáni konfliktus politikai megoldásáról zajló béketárgyalások ellenére a szélsőséges fegyveresek folyamatosan támadásokat hajtanak végre az amerikai és az afganisztáni biztonsági erők ellen. Elemezők szerint a tálib lázadóknak meggyőződésük, hogy a harctéri fölény fenntartása erősíti tárgyalási pozíciójukat.