Donald Trump amerikai elnök szerint a londoni kormány hibát követett el azzal, hogy nem vonta be Nigel Farage-t a brit EU-tagság megszűnésének (brexit) feltételrendszeréről folytatott tárgyalásokba. 

Nigel Farage a brit politika legradikálisabban EU-szkeptikus vonulatának zászlóvivője.

Nigel FarageForrás: MTI/AP/Alastair Grant

Nem egészen két hónapja alapított új pártja, a Brexit Párt az első helyen végzett a május 23-án tartott brit európai parlamenti választásokon.Farage már az előző, 2014-es brit EP-választásokat is megnyerte, akkor még egy másik radikálisan EU-szkeptikus erő, az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártja (UKIP) vezetőjeként.

Donald Trump amerikai elnök a The Sunday Timesnak adott interjúban kijelentette: nagyon kedveli Nigelt, aki nagyon okos ember.Hozzátette: az EP-választási szavazatarányokat tekintve valószínűleg nagyon sokan egyetértenek ezzel a megállapítással.

Az amerikai elnök szerint mindezek alapján hiba volt, hogy a konzervatív párti brit kormány nem vonta be Farage-t az Európai Unióval folytatott brexit-tárgyalásokba, mivel Nigel Farage "sok mindennel hozzá tudott volna járulni" e tárgyalási folyamathoz.

Donald TrumpForrás: AFP/Brendan Smialowski

Trump véleménye szerintennek ellenére nem fogják bevonni Farage-t a Brexit-folyamatba, pedig a brit kormány nagyon jól járna, ha ezt megtenné, csak erre még nem jött rá.Donald Trump nem először fejezi ki nagyrabecsülését Nigel Farage iránt.

Elnökké választása után a brit politikusok közül elsőként Farage-t fogadta, és rögtön komoly diplomáciai botrányt is keltett azzal a Twitter-bejegyzésével, hogy Nigel Farage lehetne Nagy-Britannia washingtoni nagykövete.Ezt a felvetést a Downing Street annak idején feltűnően indulatos közleményben utasította vissza, hangsúlyozva, hogy a washingtoni nagyköveti poszton "nincs üresedés", és a brit nagyköveteket "alapelvszerűen" Londonban nevezik ki.

A The Sunday Times által közölt interjú két napon belül második, amelyben az amerikai elnök nyíltan kifejtette véleményét sarkalatos horderejű brit belpolitikai kérdésekben.

A The Sun című konzervatív, erősen EU-szkeptikus irányzatú brit lapnak adott, szombaton megjelent interjúban Trump kijelentette, hogy Boris Johnson volt külügyminiszter - a Konzervatív Párt keményvonalas brexit-táborának frontembere - nagyon tehetséges, és nagyszerű munkát végezne Theresa May távozó miniszterelnök utódjaként a konzervatívok és a londoni kormány élén.

Theresa May május végén jelentette be, hogy a brexit feltételrendszerét rögzítő, a londoni alsóházban háromszor is elutasított megállapodás elfogadtatásának kudarca miatt június 7-én távozik a Konzervatív Párt éléről. Ez miniszterelnöki megbízatásának végét is jelenti, de ügyvezető minőségben az utód július végére várható megválasztásáig ellátja a kormányfői feladatokat.

Vasárnapig tizenhárman jelezték, hogy indulnak a hivatalosan június 10-én kezdődő utódválasztási versengésben, a londoni fogadóirodák azonban Johnsont tartják a legesélyesebb jelöltnek.A The Sunday Timesnak adott interjúban Donald Trump kijelentette: Nagy-Britannia helyében ő nem fizetné ki az Európai Uniónak a brexit után még fennmaradó, 39 milliárd fontra (több mint 14 ezer milliárd forintra) becsült pénzügyi kötelezettségeket.Hozzátette: azt tanácsolta Theresa Maynek, hogy ehelyett perelje be az Európai Uniót, mivel ezzel a brit kormány komolyabb mennyiségű "munícióhoz" jutna a tárgyalásokon.

Trump szerint még most sem késő, hogy London megfogadja e tanácsot.

Az amerikai elnök alig burkoltan arra is biztatta a brit kormányt, hogy ha nem tud elérni tisztességes egyezséget az EU-val, akkor megállapodás nélkül lépjen ki az unióból.