Letakartatták a magyar feliratot a pápa csíksomlyói miseruháján a román hatóságok

2019.06.03. 17:39

A román hatóságok letakartatták a magyar feliratot a pápa csíksomlyói miseruháján – írta internetes kiadásában hétfőn a Krónika erdélyi magyar napilap. Az újság képeken is bemutatta, hogy a Sabau-Trifu Cristina szatmárnémeti egyházművész által elkészített miseruha hátoldalán eredetileg az esemény magyar nyelvű mottójával és a látogatás dátumával szerepelt a pápalátogatás logója.

A „Járjunk együtt!” mottót és a „Ferenc pápa Romániában, 2019. május 31. – június 2.” feliratot a román hatóságok fellépése miatt kellett letakarni.

Hiába hagyta jóvá a Vatikán a feliratot

Bodó Márta, a pápalátogatás sajtóbizottságának tagja a lapnak azt mondta, Urbán Eriket, a csíksomlyói kegytemplom igazgatóját a román kormányőrség (SPP) illetékese kereste meg a pápai szentmise előtt néhány nappal, és megkérdezte: igaz-e a magyar sajtó állítása, hogy a miseruhán magyar felirat is van.

Miután a csíksomlyói szerzetes elmondta, hogy a pápai mise kellékeit jóváhagyta a Vatikán, erre a kérdésre is válaszolnia kellett:

Nem tudja, hogy ez Románia?

A román hatóságok képviselői felszólították a szerzetest, hogy a miseruhán ne szerepeljen a magyar felirat, és ennek szükségességéről a Vatikánt is meggyőzték. Ezt követően született az a megoldás, hogy a miseruha hátoldalán szereplő logó aljára rávarrtak egy sávot, amely eltakarta a feliratot.

A hatóságok idegesen és gyanakvóan viselkedtek

A Krónika szerint nem ez volt az egyetlen érthetetlen megnyilvánulás a román biztonsági szervek részéről Ferenc pápa csíksomlyói látogatása idején. A szentmisét megelőzően az állami szervek illetékesei rendkívül idegesen és gyanakvóan viselkedtek,

még a papokat is csak nagy nehezen engedték a Hármashalom-oltárhoz,

hogy elrendezhessék az oltárt, a pápa, a püspökök ülőhelyeit, és előkészíthessék a mise kellékeit.

Ferenc pápa távozik a bukaresti Szent József-székesegyházból, ahol szentmisét pontifikált 2019. május 31-énForrás: MTI/Baranyi Ildikó

Bodó Márta azt mondta, a hatóságok önkényesen és magyarázat nélkül lecsökkentették az önkéntesek számát. Az egyházi szervezőbizottság által toborzott

600 önkéntesből csak 30 juthatott be az elkerített, és biztonsági szempontból kiemelten kezelt sárga szektorba.

Noha a román kormányőrség a pápalátogatás előtt megkövetelte az előzetes regisztrációt és a zarándokok beosztását az egyes elkülönített szektorokba, szombaton, a szakadó esőben minimális ellenőrzés nélkül is beengedték az érkezőket a bekerített területre.

Egy pici sátor több száz újságírónak

Felháborodást váltott ki az is, hogy a szentmisére a román államelnöki hivatal által akkreditált

több száz újságíró számára csak egy 30-40 férőhelyes sátrat és egy fedetlen pódiumot különítettek el.

A zárt sátorban nem lehetett képernyőn követni, és hallani sem az eseményt, a pódiumon pedig a misét megelőzően az eső miatt nem lehetett számítógépes munkát végezni. Ráadásul a szentmise előtt a sátorból is kitessékelték a hazai újságírókat, hogy beférjenek a pápát kísérő nemzetközi sajtóküldöttség tagjai.