Dél-Korea szorosabb együttműködést kezdeményez Magyarországgal, Szerbiával és Romániával

2019.06.03. 18:45

Kang Kjung Vha dél-koreai külügyminiszter ígéretet tett arra hétfőn hazájában, hogy országa szorosabb együttműködést kezdeményez Magyarországgal, Szerbiával és Romániával a múlt heti dunai hajóbalesetben eltűnt dél-koreaiak felkutatására.

A miniszter telefonos konferencián beszélt azokkal a dél-koreai minisztériumi és hivatali vezetőkkel, akiknek a szervezete részt vesz a baleset miatt felállított kormányszintű operatív csoport munkájában.

Ez volt az általa összehívott első tanácskozás Dél-Koreában az ügyben azóta, hogy visszatért budapesti útjáról, amelyen betekintett a mentési munkákba.

Fotó: Polyák Attila - Origo

Hétfőn több áldozat holttestét is megtalálták

Május 29-én késő este a Hableány turistahajó és a Viking Sigyn szállodahajó összeütközött a Margit híd lábánál. A dél-koreaiakat szállító turistahajó felborult, és másodpercek alatt elsüllyedt a fedélzetén lévő 35 emberrel. A balesetben heten meghaltak, hét embert kimentettek, 21-en eltűntek.

Hétfőn egyelőre nem megerősített hírek szerint négy holttestet találtak a roncsnál, valamint egy holttestet találtak Hartánál, akiről feltételezik, hogy a dunai hajóbaleset áldozata lehet. Azt a TEK is megerősítette, hogy egy holttestet a felszínre hoztak a baleset helyszínén.

Letartóztatták a szállodahajó kapitányát

A budapesti Fővárosi Törvényszék szökés és elrejtőzés veszélye miatt elrendelte a szállodahajó 64 éves, ukrán állampolgárságú kapitányának letartóztatását. Őt a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján halálos tömegszerencsétlenséget eredményező vízi közlekedés gondatlan veszélyeztetésének vétségével gyanúsítja az ügyészség.

Az elsüllyedt HableányFotó: Szabó Gábor - Origo

Nehezíti a mentési munkát az erős sodrás és magas vízállás

A dél-koreai és a magyar hatóságok közös mentési munkáját az erős sodrás és a magas vízállás nehezíti. A mentésben részt vevő csapatok 50 kilométeren fésülték át a Duna felszínét folyásirányban.

Felmerült az a lehetőség, hogy az erős áramlat miatt a holttestek esetleg már átsodródtak Szerbiába, Romániába.

Li Tae Ho második külügyminiszter-helyettes egy vasárnapi szöuli tanácskozáson azt mondta, a kormány a dél-koreaiak útját megszervező ügynökséggel együtt mindent megtesz azért, hogy eltemethessék a balesetben meghalt áldozatokat.