Lemondott a francia néppárt vezetője, Laurent Wauquiez

Bordeaux, 2019. június 3. 2019. május 17-i kép Laurent Wauquiez-ről, a francia jobbközép Köztársaságiak (LR) párt elnökéről az európai parlamenti (EP) választásokról tartott vitaestek egyikén Bordeaux-ban. Az ellenzéki politikus június 2-án bejelentette, hogy lemond a pártelnöki tisztségről, egy héttel azt követően, hogy az Európai Néppárthoz tartozó LR alig 8,5 százalékos támogatottsággal a negyedik helyen végzett az EP-választásokon. MTI/EPA/Caroline Blumberg
Vágólapra másolva!
Lemondott a francia jobbközép Köztársaságiak (LR) elnöke, Laurent Wauquiez. Az ellenzéki politikus ezt a TF1 kereskedelmi televízió híradójának vendégeként jelentette be, egy héttel az után, hogy pártja, az Európai Néppárthoz tartozó LR alig 8,5 százalékos támogatottsággal a negyedik helyen végzett az európai parlamenti választásokon. A választást Marine Le Pen nemzeti jobboldali pártja nyerte. A Sorbonne professzora arról írt a Le Figaróban, hogy a Republikánusok szavazói valójában Marine Le Pen pártjához állnak közel, de vezetői nem – vagyis nem értették meg saját támogatóikat.
Vágólapra másolva!

A győzelmek közösek, a vereségek magányosak. Vállalnom kell a felelősséget, hátralépek. Távozom a Köztársaságiak elnöki tisztségéből – mondta Laurent Wauqiez. A jobboldalnak újjá kell épülnie, és én nem akarok ennek akadálya lenni, semmi áron sem – tette hozzá.

Az LR a 2002-ben, Jacques Chirac akkori államfő jobboldali tábora által alapított UMP örököse – ez a párt, mármint az UMP segítette győzelemre Nicolas Sarkozyt, és adta a kormánypártot 2012-ig. Francois Hollande szocialista elnök mandátuma alatt az LR a legerősebb francia ellenzéki párt volt, de a 2017-es választások óta mély válságon megy keresztül. A párt jelöltje, Francois Fillon volt miniszterelnök 2017-ben a harmadik helyen végzett az elnökválasztáson, és először fordult elő, hogy a hagyományos jobboldal jelöltje nem került be a második fordulóba. A választásokat követően a pártból többen is csatlakoztak a megválasztott államfő, a bevándorláspárti elnök, Emmanuel Macron táborához. Többek között Édouard Philippe miniszterelnök és Bruno Le Maire gazdasági miniszter is elárulta saját pártcsaládját, később két egykori néppárti miniszterelnök is: Juppé és Raffarin.

Laurent Wauquiez Forrás: MTI/EPA/Caroline Blumberg

A 44 éves Laurent Wauquiez-t 2017 decemberében hatalmas, 75 százalékos többséggel választották meg a párt elnökének.

Wauquiez – a francia történelem egykori, legfiatalabb minisztere – a pártot egyre sikeresebben vezette, tavasszal már 15,5%-os támogatottságot mértek a közvélemény-kutatók. A kampány utolsó heteiben azonban az identitás, a határvédelem és a migráció kérdéseit háttérbe szorították, és Marine Le Pent kezdték bírálni.

A Le Figaróban Benjamin Morel professzor azzal magyarázta az LR gyenge szereplését, hogy szavazói sokkal közelebb vannak Marine Le Penhez, mint a párt vezetői.

Éric Zemmour, a világhírű esszéista is azzal magyarázta az LR kudarcát, hogy feleslegesen távolodtak a nemzeti jobboldaltól. Erről hétvégén részletesen beszámoltunk. A francia választásokról itt közöltünk hosszabb elemzést.

A pártvezető átmenetileg Jean Leonetti, az LR egyik alelnöke lesz.