Markológépekkel kezdték el bontani az északkelet-olaszországi Genovában a tavaly augusztusban leomlott Morandi híd alatti épületeket kedden, így készítik elő a híd romjainak ezután tervezett felrobbantását.

A Morandi híd alatti lakóépületek tavaly augusztus közepe óta üresen állnak. A lezárt ablakokon azonban még ott lógnak a függönyök, az erkélyeken azóta is nyitva vannak a napellenző vásznak.
A lebontásra ítélt első ház a Porri utca 10. szám alatti, amit markológépekkel szednek darabokra. A bontás okozta por csökkentésére folyamatosan vizet permeteznek az épületre: a bontási munkák idejére a környékbeli lakosok – akiknek otthona nincsen a veszélyes, bontandó zónában – családonként 4 ezer és 20 ezer euró közötti kártérítést kaptak a lezárt utcák, felszálló por és zaj miatti nehézségekért.  

A Morandi híd középső része 2018. augusztus 14-én omlott leForrás: AFP/Valery Hache

A bontás alatt levő lakóház közvetlenül a híd talpon maradt 10. és 11. talpazatánál található. Az épület eltávolítása után a két talpazatot felrobbantják: ennek időpontját június 24-re tűzték ki.

A híd mintegy 210 méteres szakasza omlott leForrás: MTI/EPA/ANSA/Luca Zennaro

Jelenleg a Genovától nem messzi Camaldoli volt bányájában folynak a dinamitpróbák.

A robbantás napján a környékbeli lakosokat, majdnem 10 ezer embert evakuálni akarják legalább huszonnégy órára. A felrobbantott talapzatok romjai a híd alatt folyó Polcevera patak medrébe hullanak majd.

A tragédiában több mint ötszáz ember veszítette el az otthonátForrás: AFP/Valery Hache

Az 1967-ben felavatott Morandi híd középső szerkezeti elemei tavaly augusztus 14-én omlottak le. Negyvenhárom ember halt meg a tragédiában,valamint több mint ötszáz ember veszítette el otthonát.

A genovai Morandi autópálya-völgyhídról 30-35 gépkocsi és 3 teherautó zuhant a mélybeForrás: AFP

A több mint egy kilométer hosszú, kilencven méter magas híd Genova keleti és nyugati részét kötötte össze. A baleset okait kereső ügyészi vizsgálat még folyamatban van, 73 személy, többek között a hidat üzemeltető olasz autósztráda-társaság vezetőivel szemben indult vizsgálat. A római kormány 2020 tavaszára ígérte egy új híd megépítését.