A brexit utáni gazdasági együttműködésről is tárgyalt Trump Londonban

London, 2019. június 4. A háromnapos állami látogatáson Nagy-Britanniában tartózkodó Donald Trump amerikai elnök (b4) és Theresa May miniszterelnök (j4) üzleti kerekasztalmegbeszélésen a londoni St. James's-palotában 2019. június 4-én. MTI/AP/Alex Brandon
Vágólapra másolva!
Üzleti fórumon vett részt ma Londonban Donald Trump amerikai elnök, ahol találkozott Theresa May brit kormányfővel és multinacionális óriásvállalatok vezetőivel is.
Vágólapra másolva!

Donald Trump hétfőn érkezett háromnapos állami látogatásra, vagyis hivatalosan II. Erzsébet királynő vendégeként Londonba, de kedden fogadta őt Theresa May is.

Trump és May először helyi idő szerint 9:45-től (magyar idő szerint 10:45-től) egy üzleti fórumon találkoztak a St. James-palotában (a királyi család egyik rezidenciája).

A londoni Miniszterelnöki Hivatal (Downing Street 10.) tájékoztatása alapján a St. James-palotában megtartott üzleti értekezleten öt brit és öt amerikai óriáscég – a BAE Systems hadiipari vállalat, a GlaxoSmithKline gyógyszergyártó, a National Grid energiaelosztó hálózat, a Barclays bankcsoport, a Reckitt Benckiser egészségápolási és higiéniai fogyasztási cikkeket forgalmazó óriásvállalat, illetve a JP Morgan nagybank, a Lockheed Martin biztonságtechnológiai és repülőgépipari konglomerátum, a Goldman Sachs International bankcsoport, a Bechtel építőipari beruházó és a Splunk globális szoftverfejlesztő vezérigazgatói vettek részt.

Ezek a cégek jelen vannak a brit és az amerikai gazdaságban egyaránt, és összesen 176 ezer alkalmazottat foglalkoztatnak.

Az amerikai elnök tanácsadója, egyben a legidősebb lánya, Ivanka Trump is jelen volt az üzleti értekezleten.

May a gazdasági kerekasztal-beszélgetésen kifejtette: az Egyesült Államokkal lebonyolított brit kereskedelem értéke tavaly megközelítette a 240 milliárd dollárt,

Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia egymás gazdaságainak legnagyobb egyedi befektetője, a kölcsönös befektetési állomány értéke eléri az ezermilliárd dollárt.

A brit kormányfő szerint azonban

ezt a kapcsolatrendszert még tovább lehetne mélyíteni egy kétoldalú szabadkereskedelmi egyezménnyel.

A BBC információi alapján

természetesen a brexit után.

A háromnapos állami látogatáson Nagy-Britanniában tartózkodó Donald Trump amerikai elnök és Theresa May miniszterelnök üzleti kerekasztalmegbeszélésen a londoni St. James's-palotában 2019. június 4-én. Forrás: MTI/Alex Brandon

Derültséget keltve az amerikai elnök arra bíztatta Theresa Mayt, hogy

tartson ki miniszterelnöki tisztségében a kétoldalú kereskedelmi egyezmény megkötéséig.

Donald Trump arra utalt, hogy May a Brexit feltételrendszerét rögzítő, a londoni alsóházban háromszor is elutasított megállapodás elfogadtatásának kudarca miatt pénteken távozik a kormányzó Konzervatív Párt éléről.

Ez miniszterelnöki megbízatásának végét is jelenti,

de ügyvezető minőségben az utód július végére várható megválasztásáig ellátja a kormányfői feladatokat.

11:25-től a Downing Street 10.-ben fogadta Donald Trumpot és feleségét, Melania Trumpot Theresa May brit kormányfő, illetve férje, Philip May üzletember.

11:40-től kétoldalú megbeszélésre került sor Trump és May között.

Délután az amerikai elnök és a brit kormányfő közös sajtótájékoztatót tart a brit külügyminisztérium (Foreign & Commonwealth Office) dísztermében, a Durbar Courtban.

Trump elnök szerdán May, II. Erzsébet királynő és Károly trónörökös társaságában, a dél-angliai Portsmouth kikötővárosban

részt vesz a normandiai partraszállás 75. évfordulója alkalmából szervezett nagyszabású megemlékező rendezvényen.