A NATO mindegyik tagországának kötelessége a hazai össztermék (GDP) 2 százalékában kijelölt minimális védelmi kiadási cél teljesítése - mondta londoni hivatalos látogatásán az amerikai elnök, Theresa May brit kormányfővel tartott közös sajtótájékoztatójukon. 

Donald Trump hétfőn érkezett háromnapos állami látogatásra, vagyis hivatalosan II. Erzsébet királynő vendégeként Londonba, de kedden fogadta őt Theresa May kormányfő a Downing Street-i miniszterelnöki hivatalban.

Tárgyalásaik után, a brit külügyminisztérium (Foreign & Commonwealth Office) dísztermében, a Durbar Courtban tartott közös sajtóértekezletükön Trump kijelentette: a kétoldalú megbeszélésen ő és Theresa May egyetértett abban, hogy a NATO-tagországoknak növelniük kell védelmi kiadásaikat.

Donald Trump amerikai elnök és Theresa May brit miniszterelnök kezet fog a londoni külügyminisztériumban tartott sajtótájékoztatójukon 2019. június 4-én.Forrás: MTI/EPA/Neil Hall

"Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia teljesíti ezt a kiadási célt, de vannak olyan NATO-tagállamok, amelyek még nem, és ezt nem engedhetjük meg" - közölte az amerikai államfő, majd hozzátette:

London és Washington elvárja, hogy egyre több NATO-tagállam eleget tegyen a 2 százalékos GDP-arányos védelmi kiadási célkitűzésnek.

"A szövetség mindegyik tagországának teljesítenie kell e kötelezettségét. Nincs választási lehetőségük, eleget kell tenniük kötelezettségüknek" - hangsúlyozta az amerikai elnök.

Theresa May ugyanakkor méltatóan szólt arról, hogy részben Trump nyomásgyakorlásának eredményeként a NATO-tagországok máris 100 milliárd dollárnyi védelmi kiadásnövelésre tettek ígéretet.A brit kormányfő felidézte mindazonáltal azt is, hogy London és Washington sem ért mindig egyet a kihívások kezelési módjában.

May elmondta: az amerikai elnökkel tartott keddi megbeszélésén szóba került a brit-amerikai együttműködés Irán regionális destabilizáló tevékenységének visszaszorítása végett, és annak megakadályozására, hogy Irán nukleáris fegyverzetre tegyen szert.

Jóllehet nem értünk egyet abban, hogy ezt miként lehet biztosítani, az azonban egyértelmű, hogy mindketten ugyanazt a célt akarjuk elérni - közölte Theresa May.

A brexittel kapcsolatos álláspontját firtató újságírói kérdésre az amerikai elnök megerősítette azt a véleményét, hogy a brit kormánynak pert kellett volna indítania az Európai Unió ellen.A sajtóértekezleten Theresa May felidézte, hogy Trump a brexit-tárgyalások idején javasolta neki az EU elleni pert.

"Mi nem ezt tettük, ehelyett tárgyaltunk és jó megállapodást értünk el" - emelte ki. Sajnálkozva említette meg ugyanakkor, hogy a brexit-megállapodást az ellenzéki Munkáspárt és más alsóházi képviselők ellenállása miatt nem sikerült elfogadtatni.Donald Trump a brit kormányfő e kijelentései után közbevetette, hogy ő peres úton rendezte volna az EU-val a brexit-folyamatot, "de soha nem tudhatja az ember (...) Lehet, hogy (May) jobb tárgyaló, mint én".

Hozzátette: a brit EU-tagság megszűnése után az Egyesült Államok kész egy olyan >>fenomenális<< méretű kereskedelmi megállapodást kötni Londonnal, amely a kétszeresére, akár a háromszorosára is növelheti a kétoldalú kereskedelem értékét.

Látogatásának szerdai zárónapján Trump a dél-angliai Portsmouth kikötővárosban részt vesz a normandiai partraszállás 75. évfordulója alkalmából szervezett nagyszabású megemlékező rendezvényen, amelyen jelen lesz II. Erzsébet királynő, Theresa May miniszterelnök, valamint több más külföldi vezető mellett a francia elnök és a német kancellár is.