Több száz Arad megyei gazdaságot öntött el az árvíz az elmúlt 24 órában lehullott nagy mennyiségű csapadék miatt. Pár napja hasonlóan drámai volt a helyzet a keletre szomszédos Fehér megyében is, ahol az egyik faluban több embert is elsodort az árvíz – számolt be a Maszol.ro erdélyi hírportál.

Csak Berzován nyolcvan gazdaságot öntött el az árvíz. Az ezerfős településen több családot is ki kellett telepíteni az otthonából, rengeteg háziállat fulladt a vízbe, és volt, ahol gépkocsikat sodort el az ár – tájékoztatott George Plesca, az Arad Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség szóvivője.

Arad megyében rengeteg ház portáját öntötte el a víz a napok óta tartó ítéletidő miattForrás: Facebook/ISU Arad

Emberemlékezet óta nem volt ilyen ítéletidő a környékünkön. Voltak olyan helyek, ahol két méter magas volt a víz. Az ár vitt mindent, ami az útjába került– nyilatkozta Gabriel Faur, Berzova polgármestere.

De nemcsak ott, hanem Nagylakon is komoly pusztítást végzett az árvíz. A helyi tűzoltók több mint 24 órája talpon vannak, motoros szivattyúkkal próbálnak segíteni az embereknek, hogy eltávolítsák a vizet otthonaikból. 

Szombat este árvíz sújtott több Fehér megyei települést is, ahol embereket, többek közt egy várandós nőt is elsodort a víz. Az érintett falvak között volt Alsópián is, amelynek egyik lakója a telefonjával lefilmezte a hirtelen érkező áradatot. A felvétel elején látható, hogy viszonylag békés a hangulat a településen, emberek járkálnak az utcán, víz csak az út menti árokban csordogál.

Majd a távolból hirtelen felbukkan a hömpölygő áradat, és percek alatt mindent ellep.

A felvétel készítőjének is be kellett menekülnie a házába a víz elől. Az áradat gallyakat, bútordarabokat sodor magával az úton.