Migránsok csaptak össze Boszniában, a rendőrökre is rátámadtak

2019.06.06. 09:18

Tömegverekedés tört ki a bosznia-hercegovinai Velika Kladusa migránstáborában, a rendőrség legalább húsz illegális bevándorlót vett őrizetbe a többórás rendzavarást követően – közölte a helyi sajtó és a Reuters brit hírügynökség. 

A tömegverekedésben legalább száz migráns vett részt, a befogadóközpont dolgozói nem tudták megfékezni őket, ezért értesítették a rendőrséget, ám az illegális bevándorlók a hatósági személyekre is rátámadtak, kövekkel és palackokkal dobálták meg, illetve vascsövekkel ütötték őket.

A zavargásokban három rendőr megsebesült.

A hatóságok a rend helyreállítását követően is a helyszínen maradtak – közölte Ale Siljdedic rendőrségi szóvivő, majd hozzátette: az elfogottak közül legalább hat migránst azonnal kiutasítanak.A boszniai belbiztonsági hatóságok szerint tavaly mintegy 25 ezer ember érkezett Bosznia-Hercegovinába Ázsiából és Észak-Afrikából Szerbián és Montenegrón keresztül, idén pedig mintegy hétezer migráns érkezett a balkáni országba.

Közülük mintegy 3500 embert helyeztek el átmeneti befogadóközpontokban, de sokan a szabad ég alatt élnek és éjszakáznak.

Migránsok Velika Kladusában. A kép illusztrációForrás: AFP/Elvis Barukcic

A legtöbb illegális bevándorló Bihacban és Velika Kladusában van, de a hatóságok szerint a sok migráns túlfeszíti a két város befogadóképességének határát. Velika Kladusában a múlt hét végén tűz ütött ki, ezért a központ egyik szárnya használhatatlanná vált, így a migránsok még szűkebb körülmények között kénytelenek meghúzni magukat.