A svéd rendőrség újabb eredményeket közölt hétfőn az ország úgynevezett „sérülékeny körzeteiről”, értsd a harmadik világbeli migránsok lakta külvárosi gettókról. A listát először 2015-ben állították össze, de évről évre változik a veszélyeztetett területek száma és besorolása. A no-go zónaként való hivatkozást továbbra is kikérik maguknak a svéd hatóságok, szerintük ezekben a körzetekben magasabb is a rendőri jelenlét, mint egyéb helyeken – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség a svédországi The Local információira hivatkozva.

A rendőrség megfogalmazása szerint „különösen sérülékeny körzetnek” számítanak az olyan területek, ahol jelentős a szociális problémák megléte és a bűnözés.

Migránsok a svédországi Malmőben. A kép illusztrációForrás: AFP/Stig-Ake Jonsson

Ez pedig ellenszenvet szül az emberekben, hogy részt vegyenek a bírósági eljárásokban, és nehézséget okoz a rendőrségnek munkájuk teljesítésében.

A jelentés szerint léteznek még „sérülékeny” és „kockázatos” körzetek is. A sérülékeny kategóriába azon területek tartoznak, ahol az ott élők alacsony gazdasági és társadalmi státuszba tartoznak, magyarán migráns hátterűek. Itt a közösségre hatással vannak a bűnözők is, bár azt nem írják, miféle bűnözésről van szó. A kockázatos körzetek valahol a sérülékeny és a különösen sérülékeny kategória között helyezkednek el.

Az idei jelentésben volt olyan svédországi környék, ami lekerült a listáról, de ezzel párhuzamosan új, nagyrészt migránsok lakta körzet is bekerült a jelentésbe. A svéd hatóságok – hamisan – továbbra is azt állítják, hogy nincsenek náluk no-go zónák, azt ugyanakkor beismerték, hogy egyes környékeken továbbra is komoly problémákkal kell szembenézniük.