Donald Trump: A második világháborúban Amerika a civilizációért folytatott harcot nyerte meg

2019.06.06. 19:16

Ahogy az Origo már beszámolt róla, megemlékeztek a normandiai partraszállás (D-Day) 75. évfordulójáról, a franciaországi Ver-sur-Mer településen található amerikai katonai temetőben. Az elesett hősökről való megemlékezésen részt vett Donald Trump amerikai, Emmanuel Macron francia elnök, Theresa May brit és Justin Trudeau kanadai kormányfő is.

A ceremóniára délelőtt 11 órakor érkezett meg - Írországból - Donald Trump amerikai elnök és felesége, Melania.

Az ünnepség megkezdése előtt Emmanuel Macron és Donald Trump kezet fogtak a jelenlévő veteránokkal.

Macron nyitóbeszéde után Donald Trump köszöntötte a francia nemzetet és a szabadságért harcoló katonákat. 

Soha nem múló háláját fejezte ki a veteránoknak, akik minden idők egyik legnagyobb teljesítményét nyújtották, megküzdve abban a háborúban, amely  a jó és a gonosz között zajlott, véget vetve a Náci Birodalom gonoszságának. 

Trump elnök az amerikai hősök méltatása mellett kiemelte a brit, a kanadai és a többi nemzet katonáinak a hősiességét, kitérve a francia ellenállás fontosságára is.

Donald Trump amerikai elnök beszédet mond a normandiai partraszállás hetvenötödik évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen, 2019. június 6-ánForrás: MTI/AP/Ian Langsdon

Véleménye alapján  az egykori szövetségesek között a második világháború harcai során kialakult kötelék még ma is élő. 

Szerinte az akkori áldozatoknak is köszönhető, hogy ma az Egyesült Államok ilyen erős.

A második világháborúban Amerika nemcsak egy háborút, hanem a civilizációért vívott küzdelmet nyerte meg, valószínűleg évszázadokra  – fűzte hozzá az elnök.

A beszéde végén a 75 évvel ezelőtt történt partraszállás körülményeit idézte fel, majd Isten áldását kérte az Amerikai Egyesült Államokra.

Ezt követően Donald Trump, Emmanuel Macron és feleségeik megtekintették a francia légierő (Armée de l'Air) parádéját, majd munkaebédre, illetve kétoldalú megbeszélésre került sor a felek között.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK