Két tizenéves afganisztáni migráns agyonszúrt egy húszéves, ugyancsak afgán migráns férfit csütörtök hajnalban Belgrád központjában – közölte a szerbiai rendőrség.

Az egyik támadót már elfogták a hatóságok, a másikat még keresik.

A belgrádi sajtó nem hivatalos értesülése szerint az illegális afgán bevándorlók egy kávézó előtt verekedtek össze éjjel, ezt követően pedig a két fiatalkorú késsel támadt a húszéves férfira.Szerbiában a balkáni migrációs útvonal 2016-os lezárása után csökkent a migránsok száma.

Míg 2015-ben több tízezren tartózkodtak az országban, és igyekeztek főként Magyarországon és Horvátországon keresztül más európai uniós országokba jutni, egy évvel később –elsősorban a magyar határkerítés felépítése miatt – már csak 6-7 ezren tartózkodtak hosszabb ideig Szerbiában.

A hivatalos szervek jelentései szerint jelenleg mintegy 3500 migráns van a nyugat-balkáni országban, és ők sem akarnak hosszabb időt Szerbiában tölteni, minél hamarabb igyekeznek továbbmenni Nyugat-Európa felé, ám a magyar határon felállított biztonsági kerítés, valamint a horvát határon tapasztalható szigorú ellenőrzés miatt ez egyre nehezebbé válik. Akiket elfognak, azokat visszatoloncolják Szerbiába, így „kénytelenek” újrapróbálkozni. A Szerbiába érkező illegális bevándorlók találkozási központja Belgrád, itt szereznek információt a lehetséges átjutási útvonalakról, illetve szintén a szerb fővárosban kereshetnek migránscsempészeket, akik vállalják, hogy átjuttatják őket a határon.