V4NA: Sarkozy a legalkalmasabb a jobboldal vezetésére a franciák szerint

2019.06.06. 14:40

Egy friss közvélemény-kutatás szerint a francia jobboldal Nicolas Sarkozyt látná legszívesebben a májusi EP-választásokon meggyengült Republikánus Párt új vezetőjeként – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Franciaországban a republikánus szavazók 59 százaléka, míg a jobbközép szimpatizánsok 46 százaléka látná szívesen Nicolas Sarkozy volt államfőt a Republikánus Párt élén, derül ki egy friss felmérésből.

Nicolas SarkozyForrás: AFP/Martin Bureau

Szorosan mögötte Xavier Bertrand volt munkaügyi miniszter végzett, akit mind a párt szavazói (46 százalék), mind a szimpatizánsok (41 százalék) a második legalkalmasabb jelöltnek tartanak. A harmadik helyet François Barouin, a francia polgármesterek egyesületének elnöke (27, illetve 31 százalék) szerezte meg. Barouin éppen kedden jelentette be kilépését a Republikánus Pártból, ezzel kilépési hullámot indítva el.

Meglepetést okozott Marion Maréchal-Le Pen befutása az 5. helyre (22, illetve 21 százalékos aránnyal).

A Nemzeti Tömörülést vezető Marine Le Pen unokahúga a jobboldali pártot otthagyva visszavonult a politikától.

Marine Le Pen és unokahúga, Marion Maréchal-Le PenForrás: citizenside.com/(c) copyright citizenside.com/Citizenside/Francois Pauletto

Egy vasárnapi televíziós interjúban azonban már azt mondta, szívesen szövetkezne a republikánusokkal a francia jobboldali erők egyesítése érdekében. A republikánusok a májusi EP-választáson elszenvedett súlyos vereség óta keresik Laurent Wauquiez, a lemondott pártvezető utódját.