Nem mondták ki Irán nevét, de erősen utaltak rá

Vágólapra másolva!
A májusban az Egyesült Arab Emírségek partjainál négy tartályhajó ellen elkövetett támadásokat olyan kifinomult és összehangolt művelet során hajtották végre, ami arra enged következtetni, hogy valamilyen állami szereplő áll az akció mögött - tájékoztatta az emírségek kormányzata az ENSZ Biztonsági Tanácsát.
Vágólapra másolva!

A BT-nek megküldött dokumentum nem nevezi meg, hogy Abu-Dzabi szerint melyik állam állhat a támadások mögött, és nem említi Iránt, holott Washington korábban egyértelműen Teheránt vádolta meg az akció elkövetésével.

Az emírségek értékeléséhez Norvégia és Szaúd-Arábia is csatlakozott. A három ország szerint az akció során képzett hajósokra volt szükség, akik gyors mozgású járművekkel közelítették meg célpontjaikat, majd a vízszint alatt erre kiképzett búvárok mágnesesen rögzíthető aknákat helyeztek el a négy hajón nagy pontossággal.

John Bolton, az amerikai elnök nemzetbiztonsági főtanácsadója május végén arról beszélt, hogy az aknák "szinte biztosan" Iránból származtak. Pár nappal korábban a Pentagon is Iránt tette felelőssé a támadásért.

Az összehangolt akció május 12-én történt. Két szaúdi, egy norvég és egy emírségekbeli hajó ellen követtek el támadást Fudzseira partjainak közelében. A merényleteknek nem volt halálos áldozatuk. A részletek mind ez idáig nem voltak ismertek.