Amerikai nagykövet: Izraelnek jogában áll elcsatolni Ciszjordánia egy részét

Vágólapra másolva!
Izraelnek jogában áll elcsatolni a megszállt Ciszjordánia egy részét - jelentette ki szombaton David Friedman jeruzsálemi amerikai nagykövet.
Vágólapra másolva!

Bizonyos körülmények között, úgy gondolom, hogy Izrael megtarthatja Ciszjordánia egy részét, de nem az egész területet - mondta a nagykövet. Friedman megjegyzése várhatóan még jobban elidegeníti a palesztinokat attól a béketervtől, amit az Egyesült Államok dolgoz ki, és amit mind ez idáig nem hoztak nyilvánosságra.

A palesztinok ragaszkodnak ahhoz, hogy majdani államukat az Izrael által 1967-ben, az úgynevezett hatnapos háború során elfoglalt területeken, Ciszjordániában és a Gázai övezetben hozzák létre.

- fogalmazott Friedman, aki bízik abban, hogy a jó pillanatban ismertetett, jó terv jó reakciókat fog kiváltani.

A palesztinok meggyőződése, hogy a készülő terv egyértelműen Izraelnek fog kedvezni,

és nem tekintik méltányos közvetítőpartnernek az Egyesült Államokat, miután Donald Trump amerikai elnök kormánya a nemzetközi konszenzussal szembemenve elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosának, és áthelyezte nagykövetségét a keresztények, a zsidók és a muszlimok számára is szent városba.

A Békét Most! nevű izraeli, a telepespolitikával szembehelyezkedő civil szervezet szerint Donald Trumpnak vissza kellene hívnia a posztjáról Friedmant.

Ciszjordániában mintegy 600 ezer zsidó telepes él. A terület a nemzetközi jog szerint megszállt terület, nem minősül Izrael részének, és a nemzetközi közösség a telepeket sem ismeri el a zsidó állam részeként.