Az Iránnal kapcsolatos konfliktus következményeire figyelmeztettek Bagdadban

Vágólapra másolva!
Az Iránnal kapcsolatos konfliktus Irakot érintő lehetséges következményeire figyelmeztetett a német külügyminiszter szombaton Bagdadban, négynapos közel-keleti útjának első állomásán. Heiko Maas emlékeztetett arra, hogy az elmúlt években több mint négymillió menekült tért vissza Irakba, de a nagy fáradsággal elért stabilitás veszélybe kerülhetne, az Öböl-menti konfliktus eszkalálódásával.
Vágólapra másolva!

A német külügyminiszter - aki hétfőn Teheránban iráni hivatali partnerével, Mohamed Dzsavád Zaríffal tárgyal - hangsúlyozta, a párbeszédnek a látszólag feloldhatatlan ellentétekig, a tartós konfliktusok gyökeréig kell hatolniuk. Heiko Maas figyelmeztetett arra, hogy a téves számítások, a félreértések vagy a provokációk beláthatatlan következményekkel járnának a rendkívül feszült régióban.

Nekünk, európaiaknak meggyőződésünk, hogy minden fáradságot megér a bécsi nukleáris megállapodás fenntartása

- nyomatékosította az iráni atomprogramról szóló többhatalmi egyezménnyel kapcsolatban, utalva arra, hogy a megállapodás európai aláírói - Németország mellett Nagy-Britannia, Franciaország és Oroszország - szeretnék, ha az iszlám köztársaság nem lépne ki az atomalkuból, amelyet már tavaly elhagyott.

Heiko Maas úgy vélekedett, hogy az egyezmény megóvása és betartása kulcsfontosságú a régió stabilitásában és biztonságában.

A német külügyminiszter Jordániába és az Egyesült Arab Emírségekbe is ellátogat Irak és Irán mellett.