Nemzetközi embercsempész-hálózatot számoltak fel Görögországban

2019.06.09. 15:02

A görög parti őrség felszámolt egy nemzetközi embercsempész-hálózatot - közölte vasárnap a hatóság pireuszi központja. Három görög állampolgárt és két külföldit sikerült tetten érni, ahogy 41 migránst próbáltak egy vitorláshajóval a nyugat-görögországi Lefkáda szigetének térségéből Olaszországba juttatni.

A bűnszervezet - a parti őrség köreiből származó értesülések szerint - már hónapok óta csempészett embereket Görögországból Olaszországba. A hatóságok egy vitorlás hajó mellett egy kisbuszt és egy teherautót is lefoglaltak, amelyek segítségével a migránsok szárazföldi fuvarozását bonyolították a bűnözők Görögország más térségeiből a Jón-tenger partvidékére.

Hajón érkező migránsok - illusztrációForrás: AFP/NurPhoto/Nicolas Economou

A parti őrség feltételezi, hogy a felszámolt bűnszervezetnek vannak tagjai Törökországban és Olaszországban is.

Az embercsempészek fejenként 3500-5000 eurót (mintegy másfél millió forint) követeltek a migránsoktól.

A dpa német hírügynökség szerint az illegális bevándorlóknak az embercsempészek segítségével gyakran észrevétlenül sikerül bejutniuk Törökországból Görögországba, ahol a helyi hatóságok így nem tudják nyilvántartásba venni őket. Amennyiben pedig sikerült a menedékkérőknek továbbjutniuk Olaszországon keresztül Németországba, a német hatóságok már nem küldhetik vissza őket Görögországba, mivel a migránsok ujjlenyomatai és más adatai nem lettek rögzítve az Eurodac-rendszerben - fűzte hozzá a görög parti őrség egyik tisztségviselője a dpa-nak nyilatkozva.