Migránsokkal teli vitorláshajó kötött ki Olaszország déli partjainál

Cagliari, bevándorlók
A migrant makes the "V for Victory" sign as he waits to arrive in the port of Cagliari, Sardinia, on May 26, 2016 aboard the rescue ship "Aquarius", two day after their rescue off the Libyan coasts. - The Aquarius is a former North Atlantic fisheries protection ship now used by humanitarians SOS Mediterranee and Medecins Sans Frontieres (Doctors without Borders) which patrols to rescue migrants and refugees trying to reach Europe crossing the Mediterranean sea aboard rubber boats or old fishing boat. (Photo by GABRIEL BOUYS / AFP)
Vágólapra másolva!
Vasárnap vitorláshajó kötött ki ötvenhárom pakisztáni migránssal a fedélzetén a dél-olaszországi Calabria régióban található Isola di Capo Rizzuto településen.
Vágólapra másolva!

A török partokról indult hajót az olasz parti őrség észlelte és kísérte a partvonalhoz. A legénység két ukrán állampolgárságú tagját embercsempészet vádjával őrizetbe vették, a menedékkérőket pedig egy menekültügyi központban szállásolták el.

A dél-olaszországi Lampedusa szigetén a nap folyamán másik 38 menedékkérő kötött ki. A fából készített csónakkal - feltehetően Líbia partjairól - indult elefántcsontparti, guineai és tunéziai migránsokat szintén az olasz parti őrség egyik hajója vette észre és kísérte a sziget kikötőjébe. Az olasz sajtó szerint többen az utasok közül kiszáradtak, egy kritikus állapotban lévő nő pedig orvosi ellátásra szorult.

Mióta Olaszország lezárta kikötőit a civilszervezetek mentőhajói előtt az embercsempészek alternatív útvonalakat keresnek, hogy a migránsokat hajókon Európába juttassák.

Illusztráció Forrás: AFP/Gabriel Bouys

Szombaton csaknem hatvan menedékkérő érkezett szintén egy vitorláshajóval a calabriai Vibo Valentia közelébe. Ebben az esetben is őrizetbe vettek embercsempészettel gyanúsított két ukrán állampolgárt. A hajón lévő migránsok Iránból, Irakból és Szíriából származtak. A hajó feltehetően a törökországi Izmirből indult.

Mint ismert, amióta Olaszország lezárta kikötőit a Soros György által fizetett civilszervezetek mentőhajói előtt, az embercsempészek alternatív útvonalakat keresnek, hogy a migránsokat hajókon Európába juttassák.

A migránsokat szállító kisebb hajók miatt egyre élesebbek a politikai viták Olaszországban. Az ellenzéki balközép Demokrata Párt (PD) szerint a gyakorlatban nem működik Salvini "zárt kikötők" politikája, mert továbbra is érkeznek illegális bevándorlók a dél-olasz partokra. A Liga kormánypárt vezetője nem habozott a válasszal. Salvini szerint az idén 737 migráns érkezett közvetlenül az olasz partokra, tavaly 3668-an, az azt megelőző évben pedig 5371-en. "A zárt kikötők politikája jelentősen csökkentette az érkező migránsok számát" - hangsúlyozta az olasz belügyminiszter.