Vasárnap vitorláshajó kötött ki ötvenhárom pakisztáni migránssal a fedélzetén a dél-olaszországi Calabria régióban található Isola di Capo Rizzuto településen.

A török partokról indult hajót az olasz parti őrség észlelte és kísérte a partvonalhoz. A legénység két ukrán állampolgárságú tagját embercsempészet vádjával őrizetbe vették, a menedékkérőket pedig egy menekültügyi központban szállásolták el.

A dél-olaszországi Lampedusa szigetén a nap folyamán másik 38 menedékkérő kötött ki. A fából készített csónakkal - feltehetően Líbia partjairól - indult elefántcsontparti, guineai és tunéziai migránsokat szintén az olasz parti őrség egyik hajója vette észre és kísérte a sziget kikötőjébe. Az olasz sajtó szerint többen az utasok közül kiszáradtak, egy kritikus állapotban lévő nő pedig orvosi ellátásra szorult.

Mióta Olaszország lezárta kikötőit a civilszervezetek mentőhajói előtt az embercsempészek alternatív útvonalakat keresnek, hogy a migránsokat hajókon Európába juttassák.

IllusztrációForrás: AFP/Gabriel Bouys

Szombaton csaknem hatvan menedékkérő érkezett szintén egy vitorláshajóval a calabriai Vibo Valentia közelébe. Ebben az esetben is őrizetbe vettek embercsempészettel gyanúsított két ukrán állampolgárt. A hajón lévő migránsok Iránból, Irakból és Szíriából származtak. A hajó feltehetően a törökországi Izmirből indult.

Mint ismert, amióta Olaszország lezárta kikötőit a Soros György által fizetett civilszervezetek mentőhajói előtt, az embercsempészek alternatív útvonalakat keresnek, hogy a migránsokat hajókon Európába juttassák.

A migránsokat szállító kisebb hajók miatt egyre élesebbek a politikai viták Olaszországban. Az ellenzéki balközép Demokrata Párt (PD) szerint a gyakorlatban nem működik Salvini "zárt kikötők" politikája, mert továbbra is érkeznek illegális bevándorlók a dél-olasz partokra. A Liga kormánypárt vezetője nem habozott a válasszal. Salvini szerint az idén 737 migráns érkezett közvetlenül az olasz partokra, tavaly 3668-an, az azt megelőző évben pedig 5371-en. "A zárt kikötők politikája jelentősen csökkentette az érkező migránsok számát" - hangsúlyozta az olasz belügyminiszter.