A boszniai hatóságok korlátoznák a migránsok mozgását

Horvátország, migránsok
Migrants rest in the park accross from The City hall, in Sarajevo, on May 3, 2018. Hundreds of migrants who are passing through Bosnia during the past few months on their way towards the European Union, stop in Sarajevo where they rest before continuing their journey towards the Croatian border. Until recently, Bosnia and its mountains were avoided by migrants travelling from northern Africa, Middle East or Asia, who, despite the closure of EU borders in March 2016, continued to pass through the Balkans. But, since late 2017 Bosnia is facing the passage of hundreds of migrants, becoming a leg of a new "Balkans route". / AFP PHOTO / ELVIS BARUKCIC
Vágólapra másolva!
A migránsok mozgásának korlátozásáról döntött hétfőn Bosznia-Hercegovina Horvátországgal határos észak-nyugati Una-Szana kantonjának vezetése, miután az elmúlt napokban megnőtt az illegálisan érkező bevándorlók száma. A migránsok célja, hogy Horvátországon keresztül jussanak el Nyugat-Európába. 
Vágólapra másolva!

A boszniai belbiztonsági hatóságok szerint idén több mint kilencezer migráns érkezett az országba, az elmúlt napokban pedig tovább nőtt a számuk. A legtöbben Pakisztánból érkeztek, őket követik a bangladesiek, irakiak, szíriaiak és az afgánok.

Az Una-Szanai kanton vezetése ezért úgy döntött, hogy

rendkívüli intézkedéseket vezet be a biztonsági helyzet romlása miatt, és korlátozza a migránsok mozgását a befogadóközpontokon kívül.

Azokat pedig, akiknek nem jut szállás, új helyre, a horvát határhoz közeli Vucjak településre költöztetik. A helyiek többször is tiltakoztak az új befogadóközpont kialakítása ellen.

Migránsok még 2018 márciusában Szarajevóban, Bosznia-Hercegovina fővárosban Forrás: AFP/Elvis Barukcic

Mustafa Ruznic, a kanton kormányzója a rendkívüli intézkedést azzal magyarázta, hogy

az elmúlt héten többször is összetűzésre került sor a migránsok között, akik mindenáron Horvátországba akarnak jutni, hogy onnét folytathassák útjukat Nyugat-Európába.

A múlt hét közepén tömegverekedés tört ki a Velika Kladusa-i befogadóközpontban, amelyben legalább száz migráns vett részt. A központ dolgozói értesítették a rendőrséget, ám

az illegális bevándorlók a hatósági személyekre is rátámadtak.

A legtöbb illegális bevándorló és menekült Bihacban és Velika Kladusában van, de a hatóságok szerint a menekültek száma már túllépte a két város befogadóképességének határát.