A boszniai hatóságok korlátoznák a migránsok mozgását

2019.06.10. 19:15

A migránsok mozgásának korlátozásáról döntött hétfőn Bosznia-Hercegovina Horvátországgal határos észak-nyugati Una-Szana kantonjának vezetése, miután az elmúlt napokban megnőtt az illegálisan érkező bevándorlók száma. A migránsok célja, hogy Horvátországon keresztül jussanak el Nyugat-Európába. 

A boszniai belbiztonsági hatóságok szerint idén több mint kilencezer migráns érkezett az országba, az elmúlt napokban pedig tovább nőtt a számuk. A legtöbben Pakisztánból érkeztek, őket követik a bangladesiek, irakiak, szíriaiak és az afgánok.

Az Una-Szanai kanton vezetése ezért úgy döntött, hogy rendkívüli intézkedéseket vezet be a biztonsági helyzet romlása miatt, és korlátozza a migránsok mozgását a befogadóközpontokon kívül. Azokat pedig, akiknek nem jut szállás, új helyre, a horvát határhoz közeli Vucjak településre költöztetik. A helyiek többször is tiltakoztak az új befogadóközpont kialakítása ellen.

Migránsok még 2018 márciusában Szarajevóban, Bosznia-Hercegovina fővárosbanForrás: AFP/Elvis Barukcic

Mustafa Ruznic, a kanton kormányzója a rendkívüli intézkedést azzal magyarázta, hogy az elmúlt héten többször is összetűzésre került sor a migránsok között, akik mindenáron Horvátországba akarnak jutni, hogy onnét folytathassák útjukat Nyugat-Európába. A múlt hét közepén tömegverekedés tört ki a Velika Kladusa-i befogadóközpontban, amelyben legalább száz migráns vett részt. A központ dolgozói értesítették a rendőrséget, ám  az illegális bevándorlók a hatósági személyekre is rátámadtak. 

A legtöbb illegális bevándorló és menekült Bihacban és Velika Kladusában van, de a hatóságok szerint a menekültek száma már túllépte a két város befogadóképességének határát.

KAPCSOLÓDÓ CIKK