Ketten meghaltak a kormányellenes tüntetéssorozatban Haitin

Haiti, tüntetés,
Haitian police officers clear the street of burning tyres as protesters march during a demonstration against the ruling government in Port-au-Prince on June 9, 2019. - A man was killed on the sidelines of the demonstration that gathered several thousand demonstrators on June 9 in Port-au-Prince demanding the resignation of President Jovenel Moise over allegations of embezzlement. (Photo by CHANDAN KHANNA / AFP)
Vágólapra másolva!
Erőszakba torkollottak Haiti fővárosában a Jovenel Moise államfő elleni tüntetések vasárnap. A rendőrség szerint a tüntetők ellen könnygázt kellett bevetni, mert azok kövekkel dobálták meg őket, valamint felgyújtottak két rendőrautót és két épületet is. A tüntetéseken két ember meghalt, öten pedig megsérültek. 
Vágólapra másolva!

Miután a rendőrség kiszorította a tiltakozókat Port-au-Prince központi parkjából, a Champ de Marsról, ők

barikádokat emeltek, valamint gumiabroncsokat égettek.

A zavargások miatt sok bolt és benzinkút maradt zárva, és az ország települései közötti közlekedésben is fennakadások voltak, mert a tüntetők kocsijaikkal elállták az utakat.

Felgyújtottak két rendőrautót és két épületet.

Michael-Ange Junes rendőrségi szóvivő tájékoztatása szerint lőfegyverrel kioltották két ember életét, és négyet megsebesítettek, de nem tudni, hogy kik. Megsérült egy rendőr is, akit kővel dobtak meg. A rendőrök 12 tiltakozót őrizetbe vettek.

Forrás: AFP/Chandan Khanna

Tüntetések voltak a karibi ország más városaiban is.

A tiltakozók Jovenel Moise elnök lemondását követelik,

és azzal vádolják, hogy pénzt szipkázott el a Petrocaribe olajprogramból, amely révén Haiti olcsó venezuelai importolajhoz jutott hozzá. Korábban egy szenátusi vizsgálat megállapította, hogy legalább 14 korábbi kormányilletékes 3,8 milliárd dollárt sikkasztott el így Michel Martelly egykori államfő idején.

Haiti a nyugati félteke legszegényebb országa, amely külföldi segélyekre szorul. Az államban dívik a korrupció és a bűnözés.