Folytatódik a hajtóvadászat Franciaországban, továbbra sincs meg a pár, akik halálra gázoltak egy kisfiút, majd elmenekültek

2019.06.10. 14:30

Túlzás nélkül hajtóvadászat indult Franciaországban egy fiatal pár után, akik Lorient elővárosában két kisfiút elütöttek. A tízéves fiú azonnal meghalt, a hétéves fiú az AFP kifejezését használva élet és halál között van. Egy közönséges rendőri kontroll elől menekültek, nem akartak megállni a rendőröknek. A pünkösdvasárnap délutáni ellenőrzésnél feltehetően azt vizsgálták volna, hogy részeg-e a sofőr. Az unokatestvérek (későbbi hírek szerint egy pár) azért nem álltak meg, mert nincs jogosítványuk. A V4NA nemzetközi hírügynökség információi szerint a két kisfiút a járdán ütötték el.

A két unokatestvér (későbbi hírek szerint egy fiatal pár) egy gyorsétteremben evett, majd beültek egy autóba. (A kisfiú halála után azonosították a két férfit, későbbi hírek szerint egyikük férfi, másikuk nő, akkor derült ki a rendőrség számára, hogy egyiknek sincs jogosítványa, ráadásul a sofőrt már büntették is amiatt, mert jogosítvány nélkül vezetett.) A Le Figaro délután arról írt, hogy két török férfiről van szó, az egyik hírtelevízió szír bevándorlókról beszélt, de kiderült, hogy ez tévedés. Később - mint írtuk - egyértelművé vált, hogy egy fiatal párt keresnek és nem férfiakat. A Le Parisien este annyit írt, hogy helyi fiatalokról van szó, ők gázoltak, de a származásukat már nem említették, de utaltak arra, hogy az áldozatok (két török kisgyerek) és a bűnözők Lorient ugyanabból a negyedéből származnak, a Kis Paradicsom nevű negyedből. A V4NA nemzetközi hírügynökség információi szerint a kocsi nem az ő nevükön volt, a legújabb információk szerint az autó egyikük anyja nevén szerepel a rendőrségi nyilvántartásban.

Pünkösdvasárnap Lorient külvárosában a rendőrök rutinellenőrzést tartottak, alkoholszondát kellett megfújniuk a vezetőknek, és persze a papírokat is elkérték. Ezután a buszsávon keresztül menekülni próbáltak, majdnem összeütköztek egy másik autóval, majd elütöttek két kisfiút, akik szabályosan mentek át előttük. A V4NA nemzetközi hírügynökség szerint a két kisfiút a járdán ütötték el.

Lorient teherkikötője (illusztráció) - az eset az elővárosi részben történtForrás: AFP/Photononstop/Philippe Turpin

A 7 éves kisfiú életveszélyesen megsérült, Laureline Peyrefitte ügyész szerint nem lehet pillanatnyilag megmondani, hogy túléli-e a balesetet. A 10 éves kisfiú azonnal meghalt.

A gázoló pár a kisgyerekek elgázolása után gyalog menekült tovább, és egyelőre nem tudták elfogni a rendőrök. Mindössze annyi történt, hogy legalább a nevüket tudják.

Hajtóvadászat indult ellenük. Ha elfogják őket, a sofőrre nagyjából 10 év börtön vár, de utasát is súlyosan megbüntetik.

Az AFP legújabb információ szerint a két menekülő 20 és 21 éves.

Egyébként több, egymásnak ellentmondó hír jelent meg a tragédiáról, mind a bűnözőkről, mind az áldozatokról - sokszor még a kevésbé lényeges kérdésekben is. Az első hírek szerint a két gázoló evett egy gyorsétteremben, onnét jöttek ki és ültek be a kocsiba, de most már a Le Figaro úgy tudja, hogy a két kisgyerek lépett ki egy McDonald'-s-ból a baleset előtt.

A Le Figaro este hét után arról írt, hogy a két elgázolt kisgyerek török állampolgárok, a helyi török közösség tagjai. Ugyanakkor a két menekülő nem unokatestvérek az újabb hírek szerint, hanem egy fiatal pár. Az autót a fiatalember vezette.

A Le Parisien arról írt, hogy az autót vezető fiatalember nagynénje a nyilvánosságon keresztül szólította fel rokonát, Killiant, hogy adja fel magát a rendőrségen.

A Le Télégramme arról írt, hogy az áldozatok családja a helyi török közösség megbecsült tagjai, és érthetően egész közösségüket megrázta a tragédia.