Közel száz embert öltek meg egy mali faluban

2019.06.10. 14:57

Legalább 95 embert öltek meg fegyveresek hétfőre virradóra a Mali középső részében fekvő, dogon kisebbségiek lakta Sobane-Kou faluban - közölte egy helyi képviselő és egy biztonsági illetékes.

Neve elhallgatását kérve egy Koundou körzetbeli helyi képviselő azt mondta, hogy eddig legalább 95 meggyilkolt polgári személyt találtunk, a holttesteket elégették.

Dogon férfiak tradicionális öltözetben - illusztrációForrás: AFP/Danile Schneider

A mintegy 300 lakosú dogon falut gyakorlatilag földig lerombolták - mondta egy mali biztonsági illetékes, aki megerősítette, hogy eddig 95 meggyilkolt emberről tudnak. A fulani támadók sötétedés után rontottak a falura a szomszédos Bankass körzet felől - mondta Moulaye Guindo bankassi polgármester.

Fegyveres férfiak, szemmel láthatóan fulanik nyitottak tüzet a lakosokra, majd perzselték fel a falut - közölte Siriam Kanoute, a szomszédos Bandiagara település egyik vezető tisztségviselője. Hozzátette, hogy a halottak száma emelkedni fog, mivel egyre több holtestet találnak.

Etnikai és vallási konfliktus a háttérben 

A muszlim vallású, nomád pásztor fulanik és a vadász életmódot folytató dogon népcsoport közötti etnikai konfliktus már több száz életet követelt az idén.

Legutóbb márciusban több mint 150-en estek áldozatul vérengzéseknek. Mali központi fekvésű sztyeppés és sivatagos részein az etnikai villongások mellett gondot okoz az is, hogy a helyi iszlamista csoportok mellett az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat és az Iszlám Állam dzsihadista szervezet is megvetette a lábát.