Bevándorlásellenes német vagy román bevándorló lehet Görlitz polgármestere

2019.06.11. 12:47

Az önkormányzati választások első fordulójának eredményeképpen a volt NDK-beli szászországi Görlitzben, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) jelöltje, a román Octavian Ursu és a bevándorlásellenes, jobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) jelöltje, Sebastian Wippel maradtak versenyben. Amennyiben Wippel győz, akkor az ő személyében először lesz AfD-s polgármestere egy német városnak.

Az önkormányzati választások első fordulóját május 26-án, az EP-választások napján tartották Görlitzben.

Ezt Sebastian Wippel nyerte meg 36,4 százalékkal, míg a második Octavian Ursu lett 30,3 százalékkal.

Választási plakét Görlitzben, 2019. június 5. (Felül Sebastian Wippel, alól Octavian Ursu)Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Sebastian Kahnert

Így tehát ők jutottak be a második fordulóba, amelyre június 16-án kerül sor – írja a Deutsche Welle.

Német sajtóinformációk szerint a román nemzetiségű bevándorló, Octavian Ursu az esélyesebb, mivel valószínűleg minden párt be fog állni mögé annak érdekében, hogy ne lehessen bevándorlásellenes polgármestere Görlitznek.Franziska Schubert, a zöldek (Die Grünen) volt polgármester-jelöltje, aki az első fordulóban 27,9 százalékot kapott, már jelezte is, hogy Ursu-t támogatja, és erre biztatja a korábban rá szavazókat.

A szélsőbaloldali Die Linke párt egykori jelöltje is közölte, hogy Ursu-t támogatja Wippellel szemben.

A szociáldemokraták (SPD) és a jobboldali liberálisok (FDP) hivatalosan még nem álltak be senki mögé, de meglepő lenne, ha nem a románt támogatnák, még annak ellenére is, hogy az AfD-s jelölt 2013-ig az FDP tagja volt.

Az első forduló után ismert művészek, filmrendezők és írók nyílt levélben hívták fel a szász város lakosságát arra, hogy szavazzanak az AfD-s jelölt ellen annak érdekében, hogy Görlitz nyitott, toleráns és befogadó hely maradhasson.Közülük érdemes kiemelni Stephen Daldry brit filmrendezőt, akit Oscar-díjra is jelöltek a sok vitát kiváltó Billy Elliot nevű műve miatt. Burghart Klaußner, Jana Pallaske és Volker Bruch német színészek is aláírták a nyílt levelet, akárcsak korunk legnagyobb német írója, Daniel Kehlmann.

Görlitzet Görliwoodnak is nevezik a német médiában, mivel az utóbbi években számos hollywoodi filmet forgattak a városban, mint például a Grand Budapest Hotel, Inglourious Basterds (Becstelen brigantyk) és a Monuments Men (Műkincsvadászok).

GörlitzForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Sebastian Kahnert

Ezt érdemes tudni a polgármester-jelöltekről

Az 51 éves Octavian Ursu Bukarestben született és 1990-ben települt át a volt NDK területén lévő Görlitzbe.

Ursu a román fővárosban található Nemzeti Zeneművészeti Egyetemen végzett, mint szólista, de majd ezt követően a görlitzi Neue Lausitzer Philharmonie-ben munkatársa lett.

2009-ben csatlakozott a CDU-hoz, majd egy év múlva vette át a helyi kereszténydemokraták elnökségét.

2014 óta képviselő a szászországi regionális parlamentben (Landtag).

A 36 éves Sebastian Wippel veterán katona 2001 és 2003 között teljesített szolgálatot a német szövetségi hadseregben (Bundeswehr). A hadseregben a tartalékos hadnagyi tisztségig jutott el.

Ezt követően a Chemnitzi Műszaki Egyetemen és a Hannoveri Egyetemen tanult.

2007 és 2012 között Alsó-Szászországban rendőrbiztos volt, ahol élőben tapasztalhatta meg még a 2015-ös migrációs válság kezdete előtt, hogyan próbálják meg a német hatóságok eltitkolni a migránsok által elkövetett bűncselekményeket.2010-2013 között tagja volt a jobboldali liberális FDP-nek, de mivel kritikusabban állt a bevándorlás problematikájához, mint az FDP, ezért kilépett a pártból és csatlakozott a bevándorlásellenes AfD-hez.A román Octavian Ursu-hoz hasonlóan Sebastian Wippel-t is 2014-ben választották be a szászországi regionális parlamentbe.

Amennyiben megnyeri a június 16-i második fordulót, akkor a személyében először lesz AfD-s polgármestere egy német városnak.