Megkéseltek egy papot Lengyelországban

2019.06.11. 14:26

Késes támadás történt hétfő reggel Lengyelországban, egy wroclawi belvárosi templom előterében. Egy férfi megszólította a hajnali misére tartó 48 éves papot, majd megszúrta, mellkasi és hasi sebesüléseket okozva. A támadót később elfogták és kedden előzetes letartóztatásba helyezte a nyugat-lengyelországi Wroclaw kerületi bírósága.

A papot, a wroclawi egyházmegyei hivatal egyik vezetőjét kórházba vitték, megműtötték, az orvosok szerint állapota stabil. A támadót a járókelők elfogták, és átadták a rendőrségnek. Tettéért akár életfogytiglani szabadságvesztés is kiszabható.

A kihallgatáson az 56 éves férfi beismerte bűnösségét. Ezt követően újságíróknak azt mondta: áldozatát nem ismerte, de nem sajnálja tettét.

Az ügyészség szóvivője keddi sajtótájékoztatóján a nyomozás érdekeire hivatkozva elhárította, hogy a tettes indítékairól beszéljen. Annyit azonban elmondott, hogy a férfi büntetlen előéletű, és a támadás idején nem volt alkoholos befolyásoltság alatt.

A balliberális Gazeta Wyborcza napilap szerint a férfi hajléktalan. Újságírók megkérdezték tőle, tette összefüggésben van-e azzal a dokumentumfilmmel, amelyben a pedofília áldozatait zaklatóikkal, nyolc pappal szembesítették. "Ez egy jó nyom" - idézi az elkövető válaszát a lap.

A széles körű társadalmi megdöbbenést kiváltó filmet az európai parlamenti (EP) választást megelőző kampány hajrájában mutatták be Lengyelországban. A kormány ezt követően szigorította a pedofil tettek büntetését, a lengyel püspöki kar pedig a megelőző intézkedések további javítását helyezte kilátásba.

A wroclawi késelésről a lengyel kormányfőhelyettes és felsőoktatási miniszter, Jaroslaw Gowin hétfőn azt mondta: Az egyház tekintélyének aláásása, a megalázás légköre konkrét fenyegetésekben őrültek cselekményeiben hozza meg gyümölcsét.Gowin ideidézte azt is, hogy a varsói ellenzéki főpolgármester védnökségével rendezett szombati melegfelvonulást egy szentmise-paródiával indították el.

A politikusok közül a lengyel közszolgálati hírtelevízióban az ellenzéki jobboldali Kukiz '15 parlamenti képviselője, Tomasz Rzymkowski, valamint a kormánypárt nevében beszélő Malgorzata Gosiewska egyetértettek abban: a wroclawi pap megkéselése azon egyházellenes támadások következménye, amelyek az EP-választási kampány során élesebbé váltak.