Olaszország és Szlovénia megszigorítja a határellenőrzéseket

2019.06.11. 18:18

Olaszország és Szlovénia az illegális migráció megfékezése érdekében megszigorítja a határellenőrzéseket a közös határszakaszon - jelentette be kedden az olasz belügyminisztérium.

Vegyes olasz-szlovén járőröket vetnek be, és közös programot dolgoznak ki Szlovéniával az illegális migránsok hazájukba történő visszaszállítására.

Januártól június 10-ig 2144 migráns érkezett tengeri úton Olaszországba, akiknek 31 százaléka, 670 ember Líbiából kelt útra. Törökország felől 550-en, Tunézia felől 543-an, Algéria felől pedig 220-an indultak.

A minisztérium szerint a vizsgált időtartamban a tavalyihoz képest 12 százalékkal csökkent azoknak a migránsoknak a száma, akik lélekvesztőikkel közvetlenül érték el a dél-olasz partokat. Az idén a számuk eddig 815 volt, míg tavaly 930.
2019-ben ráadásul 27 feltételezett embercsempészt - főleg ukrán és orosz állampolgárokat - vettek őrizetbe.Az olasz tárca közöltea zt is, hogy folytatni kívánja az illegális migráció feltartóztatását szolgáló együttműködést a líbiai parti őrséggel. A minisztérium egyben bejelentette, hogy Olaszország az együttműködés keretében a közeljövőben további tíz hajót készül átadni az észak-afrikai államnak.2018 júniusától hivatalosan az európai uniós támogatást élvező líbiai parti őrség felelős az észak-afrikai állam partjai előtti térségben az Európába induló menedékkérők kimentéséért.

Az olasz kormány emellett szigorú bevándorlási politikát folytat, ismételten lezáratta kikötőit a civilszervezetek mentőhajói előtt, és bejelentette, nem fogad be több menedékkérőt az országba.