Magyarokat zártak ki a román hatóságok a csíksomlyói pápalátogatásról

FERENC pápa
Csíksomlyó, 2019. június 1. Ferenc pápa (j) szentmisét pontifikál a csíksomlyói hegynyeregben, Erdélyben 2019. június 1-jén. A katolikus egyházfő háromnapos pasztorális és ökumenikus apostoli látogatáson vesz részt Romániában. Balra Jakubinyi György gyulafehérvári érsek. MTI/Veres Nándor
Vágólapra másolva!
Nemcsak a pápai miseruha magyar feliratának letakartatásával borzolta a kedélyeket a román kormányőrség (SPP) a pápa csíksomlyói látogatása során. Az államelnöki hivatal fennhatósága alá tartozó rendvédelmi szerv megtiltotta számos magyarországi és erdélyi magyar – magas rangú – közméltóságnak, hogy helyet foglaljon a VIP-zónában, ott, ahova a meghívója szólt. Eközben a román zászlókkal érkezőket az első sorba, a tévékamerák elé tessékelték – írja a kolozsvári Krónika című napilap.
Vágólapra másolva!

Akik kicsit is késtek Ferenc pápa csíksomlyói szentmiséjéről, több olyan hivatalossággal mehettek szembe, akik már lefelé tartottak a Kis- és Nagysomlyó hegy közti nyeregből.

Ferenc pápa szentmisét pontifikál a csíksomlyói hegynyeregben, Erdélyben 2019. június 1-jén Forrás: MTI/Veres Nándor

Egyikük Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke volt, aki palástjával a karján araszolt a kegytemplom felé a csúszós úton. Aki látta, nem tudta elképzelni, mi történhetett: rosszul érezte magát, vagy a protestánsokra nézve sértő kijelentés hangozhatott el? Vagy netán református egyházfőként elegendőnek tartotta, hogy éppen csak megmutassa magát?

Ám amint Kató Béla a Krónikának elmondta, egyik feltételezés sem állja meg a helyét:

Hiába mutatkozott be, és vette elő az adott részbe szóló belépőjét, az őrök – a pápa érkezésére hivatkozva – megálljt parancsoltak.

Kató Béla: Minimalizálni akarták a román hatóságok a magyar jelenlétet a pápalátogatáson

„Már többször elmondtam, most megismétlem: református püspökként nem a pápáért mentem Csíksomlyóra, hanem a római katolikus magyar testvéreinkért. Akár végigállhattam volna a misét, vagy leülhettem volna valahol távolabb, a fűbe. De már én sem vagyok fiatal, ráadásul négy órája voltam talpon" – panaszolta el a református püspök.

Kató Béla Forrás: MTI/Biró István

Mint hozzátette, időben a helyszínre ért, és

míg várakozott, egy román zászlóval felszerelkezett nő előtt simán megnyílt a kapu.

Kató Béla szerint mindez nem véletlen, mint ahogy az sem, hogy a pápa ruháján levarratták a magyar feliratot; azzal riogatták az embereket, hogy nem szabad magyar, illetve székely zászlókkal jönni a misére, a pápát szinte hermetikusan elzárták a néptől, és számháborút indítottak Somlyó ellen, azt bizonygatva, hogy Bukarestben, Jászvásáron meg Balázsfalván többen gyűltek össze, mint ott, ahol a szentatyának a legtöbb híve él.

– tette fel a költői kérdéseket a református püspök.

A választ szintén ő adta meg: meggyőződése szerint

az egész forgatókönyvnek az volt a célja, hogy az erdélyi magyar jelenlétet minimalizálja a Szentszék előtt.

Kató ugyanakkor úgy véli, a ferences testvéreknek nem kellett volna mindenféle kompromisszumot elfogadniuk; keményebben kellett volna fellépniük, sőt a kazula magyar feliratának letakarása ügyében akár radikálisan is.

Brendus Réka: Rendkívüli megalázták a magyarokat Csíksomlyón

A megalázó helyzetnek Brendus Réka is szemtanúja, és egyben szenvedő alanya volt.

A magyar Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának főosztályvezető-helyettese a Krónikának elmondta, hogy

Brendus Réka Forrás: MTI/Kátai Edit

Hallgattam és vártam egy jó ideig, aztán megfordultam, és eljöttem. Pedig nem ezért utaztam Budapestről Csíksomlyóra

– kifogásolta a miniszterelnöki hivatal tisztségviselője.

Pásztor Sándornak (RMDSZ) az újonnan felállított székelykapuban állták az útját.

A Bihar Megyei Tanács magyar elnöke – aki fél órával a szentmise elkezdése előtt feleségével érkezett a helyszínre – bő húszperces várakozás és egyezkedés után juthatott be a helyére.

Mint mondta,

– idézte fel a kellemetlenséget a nagyváradi politikus.

Kozma Mónika, a Pro Economica Alapítvány magyar vezetője a leginkább a hatóságok által alkalmazott kettős mércéért volt dühös.

Azon túl, hogy a parancsot teljesítő csendőrök nem engedték be abba a szektorba, amely tízlépésnyire volt a kerítéstől, a SPP-sek is hajthatatlannak bizonyultak.

– hívta fel rá a figyelmet az anyaország erdélyi gazdaságfejlesztési programját irányító alapítvány vezetője.

Kozma Mónika rendkívüli megalázást érzett abban a pillanatban, amikor látta, hogy több magas rangú magyarországi és erdélyi magyar tisztségviselőt közel fél óráig várakoztatnak, más meg román népviseletben és zászlóval a hátán mosolyogva besétálhat.

Ugyanígy járt Péter Ferenc, a Maros megyei önkormányzat magyar elnöke, aki

hiába ért fel bő háromnegyed órával a mise kezdete előtt, nem léphetett be.

Szerinte nem feltétlenül fontoskodás vagy rosszindulat parancsolt megálljt bizonyos tisztségviselőknek, inkább egy kis szervezési „gikszer" csúszhatott be.

Mint közölte, ha tisztán leszögezték volna, hogy mikor záródnak a kapuk, jóval azelőtt felérhetett volna a nyeregbe, de jobbnak látta nem áztatni magát, és bemenekülni valahová az eső elől.