Matteo Salvini: Vissza kell vinni Líbiába a Földközi-tengeren kimentett migránsokat

BERLUSCONI, Silvio; SALVINI, Matteo
Róma, 2019. február 11. Matteo Salvini olasz belügyminiszter, miniszterelnök-helyettes sajtótájékoztatót tart az olasz alsóház római épületében 2019. február 11-én, miután a Liga vezette olasz jobbközép koalíció fölényesen nyert a közép-olaszországi Abruzzo tartományban előző nap rendezett időközi választásokon. Abruzzo új tartományi elnöke a jobbközép koalíció jelöltje, Marco Marsilio, a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) szenátora lett. A Salvini vezette Liga, a Silvio Berlusconi vezette Hajrá Olaszország (FI) és a Giorgia Meloni irányította FdI közös jelöltje a szavazatok 48 százalékát szerezte meg. A Liga 28 százalék körül teljesített, és ezzel a tartomány legnagyobb pártjává lépett elő. MTI/EPA/Angelo Carconi
Vágólapra másolva!
Az olasz belügyminiszter azt mondta, Líbiába kell visszavinni a Sea-Watch német civilszervezet mentőhajója által a Földközi-tengeren kimentett 52 migránst.
Vágólapra másolva!

Matteo Salvini, a bevándorlásellenes olasz Liga kormánypárt vezetője felszólította a Sea-Watch 3 nevű hajó legénységét, hogy induljon Tripoliba, miután a líbiai parti őrség biztonságos kikötővé nyilvánította az észak-afrikai ország fővárosát.

- mondta Salvini.

Az olasz kormányfő-helyettes azt mondta, hogy

nyilvánvaló összefüggés van az embercsempészek és egyes civilszervezetek között.

Salvini nem akarja, hogy a hajó Olaszországban kössön ki, és szerdán kalózhajónak nevezte a Sea-Watch 3-at, illetve embercsempészeknek és azok segítőinek a mentést végző aktivistákat.

Matteo Salvini Forrás: MTI/EPA/ANSA/Angelo Carconi

Ruben Neugebauer, a Sea-Watch szóvivője viszont kizárta azt a lehetőséget, hogy Tripoliba menjen a hajó, és azt mondta, a dél-olaszországi Lampedusa szigete felé veszi az irányt.

A Sea-Watch 3 szerdán vette fedélzetére a migránsokat Líbia partjai előtt.

Olaszország szigorú bevándorlási politikát folytat, kedden a migráció visszaszorítását célzó újabb biztonsági csomagot fogadott el, amely a többi között előirányozza a migránsokat szállító civilhajók megbírságolását is.