Két olajszállító tartályhajó kért segítséget, miután valószínűleg megtámadták őket az Ománi-öbölben - írja a Sky News.

Az Egyesült Államok Bahreinben állomásozó flottája bejelentette, hogy az incidensről értesülve segítséget nyújtottak a hajóknak, a legénységet evakuálták. Joshua Frey, az ötödik flotta szóvivője azt mondta, értesültek a tartályhajókat ért "támadásról".

Az Egyesült Királyság megerősítette a támadásokat, azt mondták, ma reggel két különböző vészjelzést is kaptak.  Az első 6:12 perckor érkezett, a második pedig 7 órakor. 

A két tartályhajó a Marshall-szigeteki Front Altair és a panamai Kokuka Courageous. 

A Szaúd-Arábiából Szingapúrba tartó, panamai felségjel alatt hajózó Kokuka Courageous nevű hajó üzemeltetője jelezte, hogy a szállítmány - amely metilalkohol volt - nem sérült meg. A hajó az incidenskor 14 tengeri mérföldre volt Irántól és 70 mérföldre az emírségekhez tartozó el-Fudzseirától.

Az iráni állami televízió által közreadott kép a füstölgő Front Altair tartályhajóról az Ománi-öbölben 2019. június 13-ánForrás: MTI/EPA/IRIB NEWS/-

A norvég Frontline tengeri szállítmányozó cég megerősítette, hogy a Marshall-szigetek felségjelét viselő hajója,  az incidensben érintett Front Altair fedélzetéről tüzet jelentettek. A Verdens Gang című norvég újság a Frontline-tól származó értesülésre hivatkozva azt közölte, hogy a tartályhajó legénysége biztonságban van.

A jelentések szerint az egyik tartályhajó megsérült a jobb oldalán. Meg nem erősített információk szerint torpedótámadás okozta a sérülést - írja a Tradewinds hajózási újság.

A Reuters hírügynökség a Front Altair diszpécserét idézi, aki szintén torpedótámadásra gyanakodott.

Reuters hírügynökség a Front Altair diszpécserét idézi, aki szintén torpedótámadásra gyanakodott.

Egy másik forrás szerint felszíni, fegyveres támadás történt.

Az IRNA iráni állami hírügynökség jelentése szerint az incidensben érintett két hajó személyzetét, összesen 44 főt az iráni tengeri hatóságok segítségével a dél-iráni Dzsászk kikötőjébe szállították. 

Május 12-én ismeretlen tettesek szabotázsakciót követtek el két szaúdi, egy norvég és egy emírségekbeli teherhajó ellen az Ománi-öbölben, a Hormuzi-szoros bejáratánál. Az emírségek kormányzata a múlt héten az ENSZ Biztonsági Tanácsában azt közölte, hogy az incidens mögött vélhetően állami szereplő áll, amivel Norvégia és Szaúd-Arábia is egyetértett.