A brit kormány által elvégzett vizsgálat alapján szinte biztosra vehető, hogy az iráni fegyveres erők egyik alakulata, az Iszlám Forradalmi Gárda hajtott végre támadást két olajszállító tartályhajó ellen - közölte pénteken a brit külügyminisztérium.

A londoni külügyi közlemény szerint nem hihető, hogy az Ománi-öbölben történt csütörtöki incidensért más állami vagy nem állami hátterű elkövető lehetne felelős.A tárca szerint az utóbbi időben is volt példa tartályhajók elleni iráni támadásokra.

Az Egyesült Arab Emírségek által vezetett vizsgálat arra a következtetésre jutott, hogy az emírségekbeli el-Fudzseira kikötője közelében május 12-én négy tartályhajó ellen elkövetett támadás mögött is fejlett eszközöket használó, állami hátterű elkövető állt, és London bizonyos abban, hogy e támadásért is Iránt terheli a felelősség - áll a brit külügyminisztérium pénteki nyilatkozatában.

Oltják a támadásban megsérült egyik hajótForrás: AFP/-

Jeremy Hunt külügyminiszter a közleményben úgy fogalmazott, hogy a legutóbbi támadások is a destabilizáló célú iráni megnyilvánulások mintáját követik, és súlyos veszélyt jelentenek a térségre.

Hunt szerint a polgári hajózás elleni támadások nemzetközi normákat sértenek, és alapvető fontosságú, hogy a tartályhajók és személyzeteik biztonságosan közlekedhessenek a nemzetközi vizeken.

A brit kormány nemzetközi partnereivel szoros együttműködésben keresi a feszültség enyhítését célzó diplomáciai megoldásokat - hangsúlyozta a pénteki közleményben a brit külügyminiszter.