Irán ragaszkodik ahhoz, hogy nincs köze a tartályhajók elleni támadásokhoz

2019.06.14. 09:54

Irán ENSZ-küldöttsége határozottan elutasította csütörtök este nyilatkozatban a - megfogalmazás szerint - "megalapozatlan" amerikai vádakat, amelyek szerint köze van a két tartályhajó elleni csütörtöki támadásokhoz az Ománi-öbölben.

Egyelőre tisztázatlan körülmények között sérült meg a japán és a norvég tulajdonban lévő két tartályhajó.

Az iráni állami televízió (IRIB) által közreadott kép a füstölgő Front Altair tartályhajóról az Ománi-öbölben 2019. június 13-án.Forrás: MTI/EPA/IRIB NEWS/-

Washington az akció elkövetéséért egyértelműen Iránt tette felelőssé. Pár órával később Szaúd-Arábia - Irán regionális politikai ellenlábasa - közölte, hogy egyetért az amerikai gyanúsítással.
Nincs okunk kételkedni, Irán már sokszor tett hasonlót- mondta egy amerikai hírtévének a szaúdi külügyminiszter.

Nagy-Britannia szintén osztja az amerikai véleményt, és elsődleges gyanúsítottja Irán. Jeremy Hunt külügyminiszter csütörtökön már figyelmeztette is Teheránt, hogy ezek az akciók "rendkívül esztelenek, mélyen aggasztóak, és olyan időben történnek, amikor úgyis nagy a feszültség".

Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter visszautasította az Egyesült Államok vádaskodását, Zaríf szerint Washington a tartályhajók elleni támadást ürügyként használja fel, hogy >>szabotázsdiplomáciát<< folytasson Irán ellen. Az iráni külügyminiszter pénteken közzétett Twitter-bejegyzésében arról ír: "Azzal, hogy az Egyesült Államok azonnali vádaskodásba kezdett Irán ellen, anélkül, hogy lenne bármilyen tárgyi vagy közvetett bizonyítéka, csak nyilvánvalóvá tette, hogy a B csapat a B terv felé mozdul el: szabotázsdiplomáciára, illetve az Irán elleni gazdasági terrorizmus elfedésére".

Utóbbival Zaríf az Irán ellen újonnan bevezetett amerikai szankciókra utalt, a "B csapattal" pedig John Bolton amerikai nemzetbiztonsági tanácsadóra, aki

Teherán szerint rendszerváltást szeretne Iránban, és ennek érdekében katonai konfliktust akar kiprovokálni.Következő bejegyzésében az iráni külügyminiszter felhívta a figyelmet, hogy pár hónappal ezelőtt éppen egy ilyen forgatókönyvre figyelmeztetett. "No, nem azért, mert látnok vagyok, hanem, mert kiismertem a B csapat észjárását" - tette hozzá Zaríf.

Kérdéses azonban, hogy mikor derül fény a történtekre, már ha egyáltalán fény derül.

Május 12-én ugyanis hasonló események zajlottak: ismeretlen tettesek szabotázsakciót követtek el két szaúdi, egy norvég és egy emírségekbeli teherhajó ellen az Ománi-öbölben, a Hormuzi-szoros bejáratánál, és azóta sem tudni, ki lehetett a megbízó.

Az emírségek kormányzata annyira jutott, hogy a múlt héten az ENSZ Biztonsági Tanácsában közölte: az incidens mögött vélhetően állami szereplő áll, amivel Norvégia és Szaúd-Arábia is egyetértett.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK