Megjelent egy videó, amin eltávolítanak egy aknát a robbanásban megsérült japán tartályhajóból

2019.06.14. 11:11

Az Egyesült Államok hadserege közétett egy videofelvételt, amelyen az Ománi-öbölben az egyik sérült tartályhajóból valakik eltávolítanak egy aknát. Washington azt állítja, hogy az Iráni Forradalmi Gárda tagjai szerepelnek a videón. Irán reagált az amerikai vádakra, és tagadja, hogy a Forradalmi Gárda tagjai lennének láthatóak a felvételen. Az ENSZ közben - az állítólagos felelős megnevezése nélkül - elítélte az akciót.

A felvétel iráni idő szerint csütörtök éjjel 4:10-kor (magyar idő szerint 11:10), a robbanás után 10 órával készült.

Bill Urban, az Egyesült Államok hadserege főparancsnokságának a szóvivője közölte: a felvételen az látható, amint az Iráni Forradalmi Gárda tagjai eltávolítanak a Kokuka Courageous nevű, fel nem robbant, de megsérült tartályhajóból egy aknát írja az Al Jazeera nevű katari eredetű hírportál.

Az Iráni Forradalmi Gárda (teljes nevén az Iszlám Forradalom Gárdájának hadserege) egy fegyveres alakulat Iránban, a perzsa állam haderejének egyik szervezeti ága, melynek legfőbb feladata - az iráni alkotmány interpretációja szerint - az iszlám forradalom "vívmányainak megőrzése", a rendfenntartást és a hírszerzési feladatokat is beleértve.

Az amerikaiak által bizonyítéknak nevezett videóra közben reagált Irán. 

Abbas Mousavi, a külügyminisztérium szóvivője, az iráni állami rádiónak nyilatkozva tagadta, hogy a videón a Forradalmi Gárda tagjai lennének láthatóak.

Abbas Mousavi megismételte, hogy az incidensben érintett két hajó személyzetét, összesen 44 főt tulajdonképpen ők mentették meg, azáltal, hogy a perzsa tengeri hatóságok a dél-iráni Dzsászk kikötőjébe szállították őket.

Ahogy az Origo is beszámolt róla, az incidenst követően – még az állítólagos bizonyíték nyilvánosságra hozatala előtt – Washington Teheránt gyanúsította meg a támadással.

Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter akkor határozottan visszautasította az Egyesült Államok vádaskodását, Zaríf véleménye alapján Amerika a tartályhajók elleni támadást ürügyként használja fel, hogy »szabotázsdiplomáciát« folytasson Irán ellen.

Így tett később a perzsa állam ENSZ-küldöttsége is.

Közben Szaúd-Arábia és Nagy-Britannia diplomatái szintén közölték, hogy Iránt sejtik az Ománi-öbölben történt incidens mögött.

A Szaúd-Arábiából Szingapúrba tartó, panamai felségjel alatt hajózó, japán tulajdonban lévő Kokuka Courageous hajó a robbanáskor 14 tengeri mérföldre volt Irántól és 70 mérföldre az Egyesült Arab Emírségekhez tartozó el-Fudzseirától.

A hajó üzemeltetője hangsúlyozta, hogy a szállítmány - amely metilalkohol volt - nem sérült meg. 

A közelben lévő, a Marshall-szigetek felségjelét viselő, a norvég Frontline tengeri szállítmányozó cég tulajdonában lévő hajón is történt robbanás, amit az amerikaiak szintén kapcsolatba hoztak Iránnal, de a gyanúsításról egyelőre nem szolgáltattak bizonyítékot. 

Antonio Guterres, az ENSZ-főtitkára, a Biztonsági Tanács (ET) csütörtöki ülésén határozottan elítélte a tartályhajók elleni támadást, anélkül, hogy megnevezte volna a felelőst.

A most közétett videofelvételre még nem reagált az ENSZ.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK