Szerbia Donald Trump segítségét kéri Koszovó ügyében

Vágólapra másolva!
A szerb elnök egy Donald Trumpnak küldött, pénteken ismertetett levélben dicsérte az amerikai elnök "unortodox" hozzáállását a politikai problémákhoz, és kérte, hogy gyakoroljon nyomást Koszovóra, hogy az térjen vissza a két ország között hónapokkal ezelőtt félbeszakadt tárgyalásokhoz.
Vágólapra másolva!

Aleksandar Vucic Trump születésnapja alkalmából küldte a levelét, amelyben azt írta, hogy figyelemmel követi az amerikai elnök "energikus és merész" tevékenységét, amely időnként a problémák megoldásának "váratlan megközelítésében nyilvánul meg".

Vucic azt kérte Trumptól, hogy befolyásával vegye rá Koszovót a tavaly a szerb árukra kivetett 100 százalékos vám eltörlésére,

mert így lehetőség nyílik a két fél közötti rendezetlen kérdések kompromisszumos megoldására. Belgrád addig nem tárgyal Pristinával, amíg ezt a büntetővámot el nem törlik.

Az Egyesült Államok aktívabb közvetítő szerepet kíván játszani, amit az jelez, hogy Trump tavaly decemberben felszólította a feleket: kössenek "történelmi" jelentőségű megállapodást, amely elvisz a régóta vágyott békéhez a Nyugat-Balkánon.