Óriási migránspárti freskót festettek Párizsban az Eiffel-torony elé

culture painting social migration Horizontal
This aerial picture taken on June 13, 2019 shows a 600 meters long installation by French land artist SAYPE entitled "Beyong Walls" representing hands joined together in support to the SOS Mediterrannee migrant association, set up at Paris' landmark Champs de Mars gardens in front of the Eiffel Tower. (Photo by Eric FEFERBERG / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY MENTION OF THE ARTIST UPON PUBLICATION - TO ILLUSTRATE THE EVENT AS SPECIFIED IN THE CAPTION
Vágólapra másolva!
A migránsok június 15-i világnapja alkalmából egy francia alkotó 15 ezer négyzetméteres gigantikus freskót készített a párizsi Mars-mező gyepére, közvetlenül az Eiffel-torony lábai elé. A műalkotás egy, a migránsok felé kinyújtott összefüggő kezekből álló rendszert ábrázol. Az alkotó nem is titkolja, hogy az SOS Mediterranée nevű, migránsokat taxiztató, többek közt az Aquarius nevű hajót működtető Soros-szervezetet akarja reklámozni és támogatni. A V4NA nemzetközi hírügynökség információi szerint ez a teljesen nyilvánvaló politikai akció óriási felháborodást okozott Párizsban.
Vágólapra másolva!

A Saype nevű alkotó két hétig készítette a „Beyond the wall”, azaz a „Falon túl” nevű, 600 méter hosszú alkotását, ami összekapcsolódó kezeket ábrázol a párizsi Mars-mezőn.

A műalkotás célzottan az SOS Méditerranée nevű civil szervezet munkáját támogatja. Ez az a sorosista álcivil szervezet, amelynek hajói a Földközi-tengeren gyűjtötték be az ott hajózó migránsokat, és szállították őket tömegével Európába.

Ez az a szervezet, amely az Aquarius nevű migránstaxiként működő hajót üzemeltette.

600 méteres migránspárti alkotás Forrás: AFP/Eric Feferberg

Saype azt állította, hogy nem politikailag elkötelezett művet akart létrehozni, viszont nem is tagadta, hogy az SOS Méditerranée nevű szervezetet akarja ezzel segíteni.

Nem szeretnék egyetlen politikai párt mellett sem elköteleződni, csak az „együttélés” mellett, és szerintem az SOS Méditerranée ezt jelenti – magyarázta a harminc év körüli alkotó a 20minutes nevű francia híroldalnak.

Az SOS Méditerranée nevű civil szervezet már többször is komolyabb botrányba keveredett, legutóbb akkor, amikor a Génération Identitaires tagjai marseilles-i irodákat foglaltak el még 2018-ban.

A mű az Eiffel-torony előtt Forrás: AFP/Eric Feferberg

Az SOS Méditerranée az egyik olyan álcivil szervezet, amelyet többen is az embercsempészekkel való együttműködéssel vádolták meg, köztük Matteo Salvini olasz belügyminiszter, sőt még Macron bevándorláspárti belügyminisztere, Christophe Castaner is.

Castaner április 5-én nyilatkozta, hogy a Földközi-tenger térségében működő civil szervezetek

Sőt, ennél is tovább ment, és azt mondta, hogy

Egyébként a gyepre felfestett freskó egy hétig lesz látható, utána magától eltűnik. A szombati avatási ünnepségen jelen lesz Párizs polgármestere, Anne Hidalgo is.

Az alkotó a BBC-nek azt mondta, hogy ez egy hároméves projekt kezdete, és a világ 20 nagyvárosában – többek közt Berlinben, Londonban és Buenos Airesben is hasonló alkotásokat fog készíteni.